VZR Garant Visie: gevolgen van herziening Richtlijn Pakketreizen
Charteraars hebben te maken met de Richtlijn Pakketreizen. De Europese Commissie heeft een voorstel tot herziening van deze richtlijn gepubliceerd. Gaat die er komen? Wat houdt het in?
Voor VZR Garant Visie gaat Mr. Paul Otto van Kompas Juristen in op het wetgevingstraject.
De coronaperiode is voor het toerisme de grootste mondiale crisis geweest sinds haar bestaan. Massaal werden reizen geannuleerd en nieuwe boekingen bleven uit. Reisorganisaties dienden op basis van de pakketreiswetgeving op grote schaal reisgelden terug te betalen aan de reiziger.
De reisorganisaties zaten daardoor bekneld. Bij gebreke van liquiditeit bij de reisorganisaties om annuleringen op deze ongekende schaal op te vangen, ontvingen reizigers hun reisgelden vaak pas veel later dan de voorgeschreven twee weken terug. Ook werden er op grote schaal reisvouchers uitgegeven in plaats van gelden terugbetaald.
Gereguleerde aanbetaling en restantbetaling
Een belangrijk doel van de herziening van de Richtlijn Pakketreizen is om de betalingen vóór de reis (de aanbetaling en restantbetaling) te gaan reguleren. In de reisbranche is het gebruikelijk dat de reiziger na de boeking een aanbetaling betaalt en het restant circa zes weken voor aanvang van de reis voldoet. De Europese Commissie wil deze aanbetalingen en restantbetalingen gaan reguleren omdat ze menen dat hiermee de liquiditeitsproblematiek bij reisorganisaties wordt voorkomen.
Beperking van de aanbetaling
In de eerste onofficiële voorstellen werd er gesproken van maximaal 20% van de reissom als aanbetaling. Na een stevige lobby vanuit de reisbranche is het voorstel van de Europese Commissie dat de reisorganisatie maximaal 25% van de reissom als aanbetaling mag verlangen én er mag een hogere aanbetaling worden gevraagd indien dit noodzakelijk is voor de organisatie of uitvoer van de pakketreis. De gevraagde aanbetaling mag de aanbetaling aan reisdienstverleners en de door de organisator voor de reis gemaakte kosten omvatten voor zover dit noodzakelijk is.
Restantbetaling niet eerder dan 28 dagen voor aanvang
In het voorstel voor de herziening van de Richtlijn Pakketreizen staat opgenomen dat het restant van de betaling pas 28 dagen voor de aanvang van de reis mag worden gevraagd. Grammaticaal gelezen staat er dat de vraag om betaling (waaronder de factuur) pas 28 dagen voor vertrek mag worden verstuurd. Die lezing lijkt me niet logisch. In de artikelgewijze toelichting en in eerdere documenten van de Europese Commissie (impact assessment) staat bovendien dat de restantbetaling niet eerder dan 28 dagen voor aanvang verschuldigd mag zijn. De vraag om te betalen mag volgens die lezing dus wel eerder worden gesteld en de factuur mag wel eerder worden verstuurd.
De Nederlandse lobby
Vanuit de Nederlandse lobby wordt ingezet op het schrappen van de beperking op de aanbetaling en restantbetaling of tenminste het verruimen van de voorgestelde termijn van de restantbetaling, zo heb ik vernomen.
Nieuwe regels niet voor 2026 van kracht
Het uiteindelijke voorstel tot herziening van de Richtlijn Pakketreizen wordt ter stemming voorgelegd aan het Europees Parlement en de EU-ministerraad. De procedure kan met gemak nog een jaar tot twee jaar in beslag nemen. Nadat de herziening is aangenomen en gepubliceerd hebben de lidstaten ook nog een implementatietermijn van 18 maanden om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Ik verwacht dan ook dat de nieuwe regels niet voor 2026 en waarschijnlijk pas 2027 van kracht zullen zijn.
Lees het gehele artikel op de website van VZR Garant.
In een volgende blog — dat over pakweg een maand verschijnt (red.) — zal mr. Paul Otto de voorstellen van de Europese Commissie die zien op overmacht, terugbetaling en verhaal op leveranciers verkennen. In een derde blog zal hij stilstaan bij de voorgestelde regeling voor vouchers en uitgebreide garantieplichten.
Beeld: Mr. Paul Otto (©VZR Garant).