Binnenvaart

‘NBKB functioneert weer nagenoeg als vanouds’

Scheepseigenaren kunnen voor keuringen weer terecht bij het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB). Hoewel er nog dossiers openstaan en intern werk moet worden verricht, functioneert het NBKB weer nagenoeg zoals vanouds, zegt interim-directeur Christiaan Heuvelman.

Na de opheffing van de schorsing door de Raad voor Accreditatie begin dit jaar, hebben veel inspecteurs hun samenwerking met het NBKB beëindigd. Dit zorgde voor capaciteitsproblemen, maar Heuvelman kijkt er tevreden op terug dat deze inspecteurs bereid waren hun lopende dossiers af te ronden.
Ook de twee andere keuringsinstanties en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben hard gewerkt om de achterstanden in te lopen. Inmiddels is het aantal openstaande dossiers bij het NBKB teruggebracht van 1400 naar 400. Het NBKB zet zich volop in om de achterstanden weg te werken en heeft nieuwe inspecteurs aangenomen. Inmiddels zijn er alweer 250 nieuwe dossiers geopend. ‘Volgend jaar verwachten we een golf van aflopende certificaten. We doen er alles aan om tegen die tijd weer op volle sterkte te zijn.’

NBKB 2.0

Heuvelman begrijpt dat er nog verwarring bestaat over de rol van het NBKB. De schorsing in oktober vorig jaar was groot nieuws in de maritieme sector. Maar het NBKB is intussen alweer zes maanden volledig operationeel. Heuvelman benadrukt dat het bureau keuringen mag uitvoeren en dit ook met overtuiging doet.
Bij scheepseigenaren bestaat er soms ook onduidelijkheid over de rol van onafhankelijke inspecteurs. ‘Die mogen uiteraard een keuring uitvoeren, maar als zo’n inspecteur niet is aangesloten bij een van de geaccrediteerde keuringsbureaus, dan kan er geen certificaat worden verstrekt. We hebben al meerdere malen meegemaakt dat een schip voor de tweede keer uit het water moest’, zegt Heuvelman.
Het NBKB heeft de regie over de inspecties terug in eigen handen genomen. Waar scheepseigenaren voorheen zelfstandig een inspecteur konden benaderen, verloopt de aanvraag voor keuringen nu uitsluitend via de NBKB-website. Het NBKB wijst vervolgens een inspecteur toe. Hoewel klanten nog steeds hun voorkeur voor een inspecteur mogen aangeven, bijvoorbeeld om geografische redenen, mag dezelfde inspecteur niet tweemaal achter elkaar hetzelfde schip keuren.

Nieuwe directeur

Per 1 september is Alexander van Nederpelt aangesteld als directeur. ‘Van Nederpelt brengt vanuit zijn achtergrond bij scheepsverzekeraar EOC veel kennis mee. Daarnaast is er ook een nieuwe inspecteur in dienst genomen die bevoegd is om ADN-keuringen uit te voeren, onder meer voor bunkerboten’, zegt Heuvelman, die dit ziet als belangrijke verbetering, omdat voor deze doelgroep lange tijd geen inspecteur beschikbaar was. ‘Daarnaast zijn we op zoek naar meer mensen, in de komende periode staan al een aantal gesprekken gepland.’
Het NBKB blijft verder investeren in interne processen. Procedures worden geüpdatet en er wordt gewerkt aan een nieuw softwaresysteem om de werkzaamheden verder te automatiseren. Het bureau zal binnenkort ook verhuizen naar een nieuwe locatie in Barendrecht.

Lees dit artikel van René Quist in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).
Foto: Christiaan Heuvelman en Alexander van Nederpelt. (NBKB)