Nieuws

Ingrijpende systeemwijziging rondvaartvergunningen Amsterdam toegestaan

Rechtbank Amsterdam heeft de bezwaren van 17 Amsterdamse rondvaartrederijen tegen omzetting van hun ligplaatsvergunningen van onbepaalde naar bepaalde tijd afgewezen. Alleen voor de grote vijf, met exclusieve op- en afstapplekken, geldt een uitzondering.

Volgens Europese regels moet Amsterdam meer concurrentie toestaan in de lucratieve rondvaartbranche op de grachten. Maar de stad wil niet meer vergunningen uitgeven, zodat is ervoor is gekozen de duur van de bestaande vergunningen te beperken. Dat stuit op grote bezwaren van de vergunninghouders, die zich in hun voortbestaan bedreigt voelen. Zeventien stapten naar de rechter, maar vingen dus bot, de gemeente is bevoegd om zo’n systeemverandering door te voeren.

Exclusief gebruik

Alleen de grote vijf, P. Kooij, Plas, Stromma, Blue Boat en Lovers, hebben volgens de rechter een bijzondere positie. Zij hebben met de gemeente overeenkomsten voor het exclusieve gebruik van bepaalde op- en afstapplekken. De ligplaatsen die zij gebruiken zijn onderdeel van die overeenkomsten. En de rechtbank oordeelt dat deze ligplaatsvergunningen te vroeg zijn omgezet, omdat beleid en consequenties in dit verband niet concreet genoeg zijn. ‘De gemeente Amsterdam heeft onvoldoende gemotiveerd waarom de ligplaatsvergunningen van deze reders gewijzigd zijn naar bepaalde tijd met als einddatum 1 maart 2026. De vijf reders worden dan ook in het gelijk gesteld.’

Lees dit artikel van Vincent Krabbendam in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).