Nieuws

Bouwer gezonken Bayesian eist schadevergoeding voor ‘reputatieschade’

De bouwers van het bij Sicilië gezonken luxejacht Bayesian willen van de eigenares en van bemanningsleden en exploitanten van het vaartuig een grote schadevergoeding omdat ze de goede naam van de bouwers zouden hebben aangetast. 

The Italian Sea Group van de ondernemer Giovanni Costantino eist een enorme schadevergoeding voor geleden reputatieschade, meldt de Giornale di Sicilia.
De tragedie van de Bayesian, het jacht onder Britse vlag dat op 19 augustus bij zonsopgang zonk voor de haven van Porticello, in de buurt van Palermo krijgt hierdoor een extra wrang vervolg. Een groot deel van de bemanning werd gered door het Nederlandse charterschip Sir Robert Baden Powell, maar de schipbreuk kostte ook het leven van zeven mensen, waaronder de Britse tycoon Mike Lynch. Het 56 meter lange jacht van ruim 22 miljoen euro was eigendom van een Brits bedrijf van Angela Baceres, de vrouw van Mike Lynch. Baceres overleefde de ramp, samen met veertien anderen. Van de tien bemanningsleden overleed er één, de kok.

Onzinkbaar

Volgens berichten in enkele Italiaanse en Britse kranten heeft de Italiaanse Sea Group (TISG), het bedrijf dat het schip bouwde, een maximale schadevergoeding van meer dan 222 miljoen euro gevraagd van de rederij onder leiding van Angela Barcares, de vrouw van Lynch. TISG zou de claim hebben ingediend. Het beursgenoteerde bedrijf bezit de scheepswerf in Viareggio die in 2008 het 56 meter lange zeilschip met een 75 meter lange aluminium mast bouwde. TISG zou het advocatenkantoor BdPmarine & Law opdracht hebben gegeven om een rechtszaak aan te spannen voor de rechtbank van Termini Imerese, voor imagoschade in verband met de schipbreuk van het jacht, dat tot dan toe als ‘onzinkbaar’ was bestempeld.

Onduidelijk

TISG ontkent dat er al een claim is ingediend, maar geeft wel toe zijn advocaten “een algemeen mandaat” te hebben gegeven voor de dagvaarding. Nieuwe berichtgeving stelt echter dat deze ook weer zal worden ingetrokken. Hoe een bouwer de eigenaar van een schip, dat ondanks het predicaat ‘onzinkbaar’ toch zinkt, kan aanklagen voor reputatieschade, is vooralsnog lastig te begrijpen, evenals de nogal wonderlijke verhouding tussen de waarde van het jacht (22 miljoen) en de tienvoudige hoogte van de claim. Het Openbaar Ministerie van Termini Imerese doet onderzoek naar de rol van drie bemanningsleden, die zijn opgenomen in het verdachtenregister op beschuldiging van meervoudige doodslag en verwijtbare schipbreuk: de Nieuw-Zeelandse kapitein James Cutfield, ingenieur-officier Tim Parker Eaton en matroos Matthew Griffith, die de wacht hield op de brug. Niet duidelijk wordt echter hoe hun handelen de ‘onzinkbaarheid’ van het jacht zou kunnen hebben beïnvloed.

Niet opgewassen

De familie Lynch reageerde onmiddellijk en hoewel ze geen officieel commentaar wilden geven op het nieuws, lieten ze hun irritatie doorschemeren aan de Britse pers door te zeggen dat ze ‘het zeer betreurden’ dat het verzoek was ingediend. Revtom Ltd. gevestigd op het eiland Man, formeel beheerd door Angela Bacares, de weduwe van Lynch, zou in de rechtszaak zijn genoemd en daarmee de eigenaar en reder van de Bayesian hebben vertegenwoordigd die volgens de Code of Navigation verantwoordelijk is voor de schade die door de bemanning is veroorzaakt, evenals Camper & Nicholsons International, het bedrijf dat was belast met het beheer van het schip. Volgens deze reconstructie had hij een kapitein en bemanning geselecteerd die niet opgewassen waren tegen de taak van een dergelijk technologisch geavanceerd jacht.

Nieuw mysterie

Ondertussen wordt het verhaal van de Bayesian verrijkt met een nieuw mysterie. De duikers die het wrak onderzoeken hebben opgeroepen tot verscherpt toezicht, omdat ze vrezen dat gevoelige gegevens die in de kluizen van het schip zouden liggen van belang kunnen zijn voor buitenlandse regeringen, zoals die van Rusland en China. Volgens deze indiscretie, waarover CNN berichtte, zou zich aan boord van het gezonken schip zeer vertrouwelijke informatie kunnen bevinden die in verband wordt gebracht met sommige Westerse inlichtingendiensten.

Eerdere artikelen over de Bayesian op Zeepost: