Natuur & Infrastructuur

Beperking opening Houtribbruggen boven windkracht 6

Vanaf 1 oktober 2024 worden de bruggen over de Houtribsluizen boven windkracht 6 niet meer geopend voor de scheepvaart. Schepen die een brugopening nodig hebben, moeten rekening houden met vertragingen of omleidingen.

Deze maatregel is nodig om te voorkomen dat het bewegingswerk van de bruggen te zwaar belast wordt. Uit controleberekeningen is gebleken dat de er anders schade ontstaat in het verouderde bewegingswerk. Om dergelijke schade door overbelasting te voorkomen en de bruggen in bedrijf te houden is de windkrachtbeperking nodig.

Hinder voor de scheepvaart

De bruggen gaan niet meer open voor de scheepvaart bij een windkracht van meer dan windkracht 6 (>13,8m/s op basis van een 10 minuten gemiddelde windkracht). Deze beperking zal naar verwachting ongeveer 40 dagen per jaar een deel van de dag hinder veroorzaken voor schepen die niet onder de vaste brug doorkunnen. Een windkracht boven 6 bft die de hele dag aanhoudt zal gemiddeld vier dagen per jaar voorkomen.

Omvaren via Enkhuizen

Rijkswaterstaat adviseert schippers om goed op de hoogte te blijven van de weersverwachtingen en waterstanden voor het passeren van de Houtribbruggen. Scheepvaart die onder de vaste brug kan passeren ondervindt geen hinder, zie voor brughoogte vaarweginformatie.nl. Hoge scheepvaart (containervaart) tot en met klasse Va -110m kan omvaren via Naviduct Enkhuizen. Houd hierbij rekening met diepte in vaargeulen (2,80m bij -0,40mNAP, streefpeil in de winter). Chartervaart en recreatievaart kan omvaren via het Naviduct in Enkhuizen.

Staat van de bruggen

De bruggen van de Houtribsluizen zijn inmiddels bijna 50 jaar oud. Door de jaren heen zijn ze intensief belast door steeds meer en zwaarder verkeer. Ook openen de bruggen vaker en bij zwaardere omstandigheden dan bij aanleg voorzien. Rijkswaterstaat houdt de staat van de bruggen met inspecties nauwlettend in de gaten. Om schade aan bruggen te voorkomen kunnen in de toekomst aanvullende beperkingen nodig zijn. De huidige beperking blijft van kracht totdat de bruggen vervangen worden. Rijkswaterstaat is momenteel bezig met de voorbereiding van de vervanging van de Houtribbruggen, in samenhang met de renovatie van de sluiskolken als onderdeel van een breder programma voor de vernieuwing en renovatie van de Nederlandse infrastructuur.

Bron: Persbericht Rijkswaterstaat