VeiligheidZeevaart

Rood boven Groen heeft STCW training updates

De STCW Training News updates van Rood boven Groen bevatten de laatste ontwikkelingen. Voor officieren op zeegaande zeilschepen een onmisbare bron van informatie.

U kunt zich via deze pagina op deze updates abonneren of ze op LinkedIn bekijken.

Cursus veiligheidsuitrusting voor zeegaande zeilschepen

De Enkhuizer Zeevaartschool heeft een nieuwe cursus ontwikkeld voor commerciële zeegaande zeilschepen. Deze cursus is een combinatie van Vaardigheid in Survival Craft (Veiligheidsuitrusting) en training voor bemanning die met passagiers vaart.
Omdat Brandbestrijding en Eerste Hulp zijn toegevoegd, zal de driedaagse cursus ook dienen als een Opfriscursus Basisveiligheid. De reden voor het lanceren van deze cursus is het feit dat de Scheepvaartinspectie verwacht dat bemanningsleden een veiligheidsuitrustingscertificaat hebben.
Het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid constateert dat niet iedereen op Nederlandse zeilschepen certificaten heeft voor de veiligheidsopleiding van passagiers. We gaan ervan uit dat veranderende wetgeving er binnenkort toe zal leiden dat deze onderdelen verplicht worden gesteld. Het streven is om in het najaar te starten met de eerste cursus veiligheidsuitrusting voor zeilschepen.

Alternatieve Zeetijd

Volgens artikel 8 van het Besluit Zeevarenden wordt een Nederlandse CoC verlengd als de houder in een door onze Minister relevant geachte functie heeft gediend, in termen van zeetijd in die functie voor je CoC. Een uitzondering hierop is alternatieve zeetijd. Alternatieve zeetijd van ten minste 24 maanden in de afgelopen vijf jaar, opgedaan in een relevante alternatieve functie terwijl u in het bezit bent van een geldige VvL, moet worden aangetoond.

Sterke motivatie vereist

Alternatieve zeetijd wordt alleen geaccepteerd met een sterke motivatie dat je beschikt over de STCW-competenties zoals beschreven in de STCW-code. Onze ervaring leert dat tegenwoordig het hebben van alleen een zeetijdverklaring van de reder/werkgever niet meer voldoende is als de taken niet volledig overeenkomen met de functies genoemd in artikel 10.7 Regeling Zeevarenden. Het is mogelijk dat niet elke functie die hiervoor in aanmerking komt in de lijst staat. Als je wilt weten of je hiervoor in aanmerking komt, raden we je aan een werkgeversverklaring te sturen waarin de functies uitgebreid beschreven staan. Deze verklaring kun je mailen naar NL.Scheepvaart@kiwa.nl. Het is goed om af en toe wat taken in een portfolio te documenteren om de STCW-competenties te kunnen aantonen. Als dit te summier is, kan IL&T om verduidelijking vragen door middel van een gesprek met een inspecteur. Om het risico op fraude te beperken, heeft IL&T besloten deze actie te ondernemen. Wij adviseren u om zorgvuldig te overwegen of u de competenties van een kapitein behoudt en dus voldoende bekwaam blijft om in deze rol als kapitein te blijven functioneren door middel van alternatieve vaartijd.
Het is niet mogelijk om een CoC op te waarderen met alternatieve vaartijd.

STCW-opleiding van de maand

Voor iedereen die onze STCW training nieuws update ontvangt, hebben we een speciale 20% kortingscode RBGPSCSHION die gebruikt kan worden om de training Passenger Safety Cargo Safety Hull Integrity aan te schaffen tot en met 30 november ’24. Bemanningsleden die deze training online willen volgen, kunnen zich eenvoudig registreren door ons een e-mail te sturen of door de training aan te schaffen via onze website.

We hopen dat onze updates je helpen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Als je vragen hebt over een van deze onderwerpen, helpen we je graag! Voel je vrij om contact op te nemen met een van onze bemanningsleden.

Groeten,

De RBG Crew.