Stichting NBKB wordt BV, keuringstarieven gaan omhoog
De stichting Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) wordt eind dit jaar een Besloten Vennootschap (BV) als dochteronderneming van Transafe.
Het moederbedrijf, dat is gespecialiseerd in maritieme veiligheid, wil volgens directeur Cristiaan Heuvelman stevig investeren in modernisering van de IT-systemen en verbetering van de dienstverlening van het NBKB. Heuvelman werd dit jaar als interim-directeur aangesteld bij het NBKB en bleef ook directeur bij Transafe. Transafe neem de stichting over en maakt er een BV van. ‘Alleen op die manier kunnen we investeren. De boel is echt verouderd, we moeten orde op zaken stellen en dat kost geld.’ De tarieven zullen wel altijd redelijk blijven, vergelijkbaar met de andere twee keuringsbureaus.’
Tarieven
Nederland telt drie door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geaccrediteerde keuringsbureaus. De Stichting NBKB was de enige zonder winstoogmerk. Bureau Scheepvaart Certificering rekent 140 euro per uur voor een inspectie, Register Holland 165 euro per uur en de ILT heeft eigen inspecteurs aangesteld die 175 euro per uur in rekening brengen. Het NBKB is de goedkoopste en rekent nu nog 135 euro per uur. Die prijs gaat omhoog, maar hoeveel is nog niet vastgesteld. Volgens Heuvelman zal het een redelijk tarief blijven, maar hij wijst er wel op dat ‘er aanzienlijke kosten zijn gemoeid bij het in stand houden van een keuringsinstantie’.
Tijdens de najaarsvergadering van de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) bleek dat binnenvaartondernemers zich zorgen maken over de marktwerking en de prijsverhoging. De ASV gaat over de tarieven in gesprek met de ILT. Het is echter onwaarschijnlijk dat er, gezien de marktwerking, een maximumtarief kan worden vastgesteld. De ILT heeft opzettelijk gekozen voor een hoger tarief met als doel het werk zoveel mogelijk door de marktpartijen te laten uitvoeren.
‘Alleen maar omhoog’
Vice-voorzitter Johan Sipsma van de ASV is er niet gerust op: ‘De vrije marktwerking moet ervoor zorgen dat tarieven dalen, maar aangezien personeel schaars is en er eigenlijk nauwelijks concurrentie is, gaan de tarieven alleen maar omhoog. De schipper betaalt. Wij hopen dat de ILT hier iets aan kan doen.’
Rond de jaarwisseling verhuist het NBKB vanuit Rotterdam naar het nieuwe kantoor van Transafe in Barendrecht. Dan zal de stichting worden opgeheven en alleen de BV nog bestaan. De nieuwe directeur van het NBKB is per 1 september Alexander van Nederpelt, hij werkte eerder bij expertisebureau Van Pelt & Co en scheepsverzekeraar EOC.
Lees het originele artikel van Tessa Heerschop in Schuttevaer (alleen voor abonnees)