Veiligheid

Na aanvaring Schuitengat betere afstemming over veiliger varen

De OVV concludeert in een vervolgrapport dat er door de berokken partijen concrete en toetsbare afspraken zijn gemaakt over vaargedrag, wet- en regelgeving en de manier van onderling communiceren. 

Op 21 oktober 2022 kwamen de watertaxi Stormloper en de snelboot Tiger met elkaar in aanvaring ter hoogte van het Schuitengat bij Terschelling. Bij dit ongeluk raakten 4 personen gewond, zijn 3 personen overleden en raakte een vierde opvarende vermist. De Onderzoeksraad voor Veiligheid beval het bevoegd gezag en ondernemers aan om samen concrete en toetsbare afspraken te maken over vaargedrag, regels en communicatie. Dat is opgevolgd, en inmiddels doen daar ook organisaties aan mee die niet betrokken waren bij het ongeval, maar die wel varen over de Waddenzee. De gezamenlijke partijen dragen zo bij aan veiliger varen over de Waddenzee.
De Onderzoeksraad vindt het belangrijk dat er betere mogelijkheden komen om op snelheid en vaargedrag te handhaven. Partijen zijn bezig om dit in de toekomst mogelijk te kunnen maken. De Onderzoeksraad blijft de partijen op dit punt volgen.

Rederij Doeksen, watertaxi de Bazuin en de minister van Infrastructuur en Waterstaat hebben schriftelijk gereageerd op de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport. De volledige reactie van deze partijen is te vinden op de onderzoekspagina van de OVV.

Bron: persbericht OVV.
Beeld: OVV/Politie.