Infrastructuur

Betonnen sluisdeuren in Robbengatsluis

De Robbengatsluis in Lauwersoog kan er weer honderd jaar tegenaan. Afgelopen woensdag werden in de sluis tussen Lauwersmeer en Waddenzee twee sluisdeuren van ultra-hogesterktebeton (UHSB) geplaatst; een wereldwijde primeur.

De betonnen sluisdeuren zijn onderhoudsvrij en op het gebied van waterkeringen een veelbelovende toepassing.
De sluis in Lauwersoog heeft in totaal tien sluisdeuren, die uit hout en staal bestaan. Omdat de chloriden in zeewater het materiaal van dit soort deuren relatief snel aantasten, is gekeken naar alternatieven voor deze onderhoudsintensieve sluisdeuren die normaal een levensduur van twintig jaar hebben. Het alternatief werd gevonden in de UHSB-sluisdeuren. Volgens Jeroen van de Beek, die namens de provincie het werk begeleidt, gaan die wel honderd jaar mee.

Erg sterk beton

Er zijn weleens eerder pogingen ondernomen om betonnen sluisdeuren te produceren, maar die plannen vielen in duigen door de strenge constructieve eisen die aan dit product worden gesteld. Maar in dit voorjaar kwam er eindelijk groen licht voor de productie van de betonnen sluisdeuren. In opdracht van de provincie Groningen en mede gefinancierd door de provincie Friesland ging de Amsterdamse aannemer FDN Engineering met deze wereldprimeur aan de slag.

Monnikenwerk

Ingenieur Dil Tirimanna heeft er alle vertrouwen in. ‘Dit beton is van een uitstekende kwaliteit en is vijf tot zeven keer sterker dan normaal beton’, stelt hij. ‘Met de betonnen sluisdeuren hopen we de aanslag van chloride te voorkomen. Misschien moeten er een keer algen van af worden gespoten, maar dat is het dan ook wel. Ik hoop dat er meer toepassingen mogelijk zijn in de wereld van de waterkeringen met dit materiaal’.
Het tot op de millimeter nauwkeurig plaatsen van de deuren is monnikenwerk. Tirimanna geniet van elke seconde. ‘Als ze geplaatst zijn, moeten de deuren nog worden aangesloten op de hydraulische cilinders. Dat duurt nog even.’
Terwijl de nieuwe sluisdeuren van beton op hun plek worden gehesen, liggen de oude sluisdeuren van hout en staal op de wal. Mocht iemand daar nog plannen mee hebben, dan staat de provincie Groningen open voor suggesties. In dit verband meldt overigens het Dagblad van het Noorden dat de oude deuren wellicht hergebruikt gaan worden in een tunnel, die van de jachthaven door de dijk naar het Wadden Experience Center gaat leiden.

Bronnen: artikel (met interviews) op de site van RTV Noord en DvhN (alleen voor abonnees).
Beeld: RTV Noord. Beeld hergebruik oude deuren: Provincie Groningen.