Evenementen

Wind en stremmingen plagen zeilschippers Strontrace

Geheel volgens traditie lag de havenkom van Workum eind oktober bomvol met de schepen voor de Visserijdagen, de Strontrace en het Beurtveer. Een lekker zonnetje erbij, een nautische markt en half Friesland kwam kijken.

Dat was maandagochtend 28 oktober bij de start wel anders. Grauw, motregen en een ZZW kracht 4. It Soal was niet bezeild, jagen dus. Gelukkig stonden er genoeg mensen op de dijk, het publiek doet mee. Alleen het laatste stukje voorbij het torentje van Reid, de golfbreker met glibberige basaltblokken en vol prikbramen, daar lukt dat niet. Een paar jollen ging roeien, twee schouwen verlijerden binnen de rode boeitjes op de ondiepte en hadden veel moeite om los te bomen.

Veel snoekbaars

In de loop van de week werd er goed gevangen. Er zwom veel snoekbaars in de staande netjes, een prijsvis. Er kon ook weer echt worden gekuild, er zwemt weer voldoende spiering in het IJsselmeer. Hiervoor wordt een groot zakvormig net, open gehouden door een lange boom, met veel zeilen bij door het water gesleept.

Strontrace

De eerste skûtsjes van de Strontrace konden It Soal net bezeilen en gingen eerst naar Lelystad. Drie lichte deelnemers met slechts vier of vijf bemanningsleden, vijf schepen in de zware klasse en drie in de vrije klasse, aantal bemanningsleden vrij. Wind zuidwest, kruisen dus. Aan kop het skûtsje Eenvoud, winnaar in 2022 met schipper Klaas Jan Koopmans, nu met eigenaar Remy de Boer zelf aan het helmhout. De klipper Willem Jacob van de zware klasse volgde. Toch kwam de Nynke uit de vrije klasse het eerst bij het torentje van Durgerdam. Nieuw voorschrift, vanaf hier moeten de schepen verplicht op de motor over het Buiten-IJ, door de Oranjesluizen naar de Korstverlorenvaart en dan bomen door Amsterdam of via het Noordzeekanaal naar de brug bij Buitenhuizen en dan richting Spaarndam. In de Ringvaart werd aan veel bruggen gewerkt, de Cruqiusbrug draaide slechts drie keer per dag. Dus moeilijk te plannen. Soms kwamen de schepen daardoor weer bij elkaar.

Draaiende wind

De wind zou naar noord draaien, dus op de terugweg weer tegen. Maar eigenlijk verdween ze. Dus wachten, dobberen of voor anker om niet terug te drijven. Blijf er maar rustig onder, elk geluidje kan een vlaagje wind betekenen. De Nynke zeilde woensdagnacht als eerste strontschip It Soal weer binnen en won dus de Strontrace in de vrije klasse. De Eenvoud volgde ’s morgens vroeg, de eerste in de lichte klasse en de Verandering uit de zware klasse won ook weer eens.

Beurtvaart

De beurtschepen mogen bij het naar buiten gaan de motor gebruiken. De officiële start is pas buiten bij de keerton. Ongeveer de helft koos voor Medemblik als eerste verplichte haven, de rest zeilde naar Lemmer. Onderweg mogen ze ook de facultatieve havens Hoorn, Volendam, de Blocq van Kuffeler en Urk binnenzeilen. De Deinemeid lag dinsdagochtend om vier uur als eerste voor anker in de kom bij Durgerdam voor de 10 uur verplichte rust. De Overwinning, Welvaart, Bontekoe en Avontuur volgden, allemaal topschepen. Ook zij kregen op de terugweg te maken met wind tegen of nog erger, geen wind. Lang lag de Deinemeid onder het Vrouwezand te dobberen. De Overwinning kwam vanaf Medemblik en zat dichtbij, ze konden elkaar zien. ’s Nachts bij heel weinig wind zeilde de Deinemeid It Soal binnen. Ze heeft een wishbone-tuig, dus eigenlijk altijd gaffeltopzeilen bij. Dan zou je denken dat ze gewonnen heeft. Maar het Beurtveer is ingewikkeld: de Overwinning had toch een vijf uur kortere zeiltijd en won dus, want daar gaat het om.

Lees dit artikel van Hajo Olij in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).
Beeld: Immaterieel Erfgoed.
De races zijn nog te volgen op de track&trace pagina van de Strontweek.