Natuur

Medemblikker verdeeldheid over Wieringerhoek leidt tot compromis

Moet Medemblik klimaatminister Sophie Hermans oproepen om onderzoek naar zonnepanelen in het IJsselmeer voort te zetten? Die vraag leidde donderdagavond tot verhitte discussies in de raadsvergadering. Toch werden er mooie compromissen gesloten.

Hermans trok eind vorige maand, wijzend op de risico’s, een streep door het plan om 2,5 miljoen drijvende zonnepanelen aan te brengen in het IJsselmeer (plan Buitendijks/ Wieringerhoek). Direct kwam provincie Noord-Holland in het geweer: het besluit zou te voorbarig zijn.
De twee moties van Morgen! en Hart voor Medemblik, die donderdag werden besproken, konden niet verder van elkaar af staan. Morgen! wilde dat de gemeente zou aandringen op een heroverweging, waar Hart voor Medemblik de stekker eruit wilde trekken. Uiteindelijk ging een nipte meerderheid van de raad mee in een oproep aan de minister om het plan nog niet af te schrijven.

Provincie wil ook door

Afschieten van het zonneproject Wieringerhoek is wat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland betreft ook nog geen gelopen race. In een brief aan Hermans bepleitte de provincie eerder al heroverweging van het besluit om ermee te stoppen.
In tegenstelling tot Medemblik, nam de raad van Hollands Kroon eerder dit jaar al een motie aan met het voorstel Wieringerhoek te schrappen uit de Regionale Energiestrategie. Medemblik en Hollands Kroon staan er dus heel verschillend in.

Te vroeg geschrapt

GS van Noord-Holland stelt  dat ‘Wieringerhoek’ “te vroeg geslachtofferd is omwille van abstracte aannamen.” De brede aanpak op gebied van natuur, recreatie en energieopwekking past goed bij het streven naar meervoudig ruimtegebruik, vindt GS. In de argumentatie van de minister valt het de provincie op dat een ’integrale weging’ van de tegenargumenten ontbreekt. Er is louter een reeks argumenten vanuit verschillende ministeries opgesomd, terwijl een visie vanuit Klimaat en Groene Groei ontbreekt.

Veel tegenargumenten

De tegenargumenten voor het doorzetten van het zonne-atollenplan liegen er echter niet om: zo zou er onvoldoende compensatie zijn voor de afname van de zoetwatervoorraad en waterbergingscapaciteit van het IJsselmeer. Bovendien is landaanwinning voor energieopwekking wettelijk niet toegestaan. Verder redeneert de overheid dat er te weinig kennis is van de effecten op natuurwaarden, dat het project ten koste gaat van de beroepsvisserij in het gebied en dat het ’zeer onwaarschijnlijk’ is dat Defensie een ontheffing verleent voor de zonneatollen, die immers in de onveilige zone liggen van het schietterrein Breezanddijk.
Zet de benodigde zonnepanelen eerst maar eens neer op daken en gevels, gronden binnen gebouwd gebied en als pas dan op landbouw- en natuurgronden, al is dat laatste ’in principe ongewenst’, aldus het ministerie. Een uitzondering maken voor Wieringerhoek, lijkt niet van toepassing te zijn, voegt het eraan toe.

Waar de discussie tussen provincie, gemeenten en de landelijke overheid uiteindelijk toe leidt moet echter nog worden afgewacht.

Bron: verschillende artikelen in het NHD (alleen voor abonnees).
Beeld: Buitendijks Plan 3.0.