EZS-dag op de beurs groot succes
De EOC Traditionele Schepenbeurs was weer een succes. Dat gold vooral voor de Enkhuizer Zeevaartschool, die op haar symposium ‘Future of Sail’ een record aantal bezoekers trok.
Het beurstheater had niet genoeg stoelen voor alle bezoekers van de volledig Engelstalige EZS-dag. Moderator Paul van Ommen en EZS-directeur Cosmo Wassenaar glommen van plezier toen ze zagen dat hun opzet om zoveel mogelijk studenten naar Den Helder te krijgen was gelukt.
Het programma, geheel gewijd aan zeilvracht en windondersteunde vrachtvaart, is opgezet met steun van Fair Winds ColLective, dat vorig jaar de Wouter van Dusseldorp Aanmoedigingsprijs voor Positief Nieuws won, en EZS alumnivereniging Dwarstuig.
Belangstelling voor zeil neemt toe
Lucy Gilliam van het Fair Winds Collective (FWC), viel op door haar gedrevenheid en passie voor het onderwerp. Hoewel het aandeel van ‘echte’ zeilvracht, dat wil zeggen: zonder motorondersteuning met fossiele brandstoffen, in de totale maritieme vrachtstromen nog verwaarloosbaar is, neemt de belangstelling ervoor hard toe. Nieuwe buitenlandse initiatieven versterken het concept waarvan FairTransport ooit de pionier was, en er worden aan de lopende band schepen met Wind Assisted Ship Propulsion (WASP) systemen uitgerust, waardoor de technische kennis over de toepassing van moderne zeilvormen hard toeneemt. FWC zit bovenop de ontwikkelingen, en trekt steeds meer activiteiten rond zeilvracht naar hun ‘hub’ in Amsterdam-noord.
Winds of Change
Meteo-docent Marteyn Blok schetst een iets minder optimistisch beeld van de toekomst voor zeilschepen. In een wervelende lezing laat hij glashelder zien hoe de mondiale weersystemen worden beïnvloed door de klimaatverandering, en wat dat betekent voor zeil-, en trouwens ook voor motorschepen: meer tropische cyclonen, bizarre regenval op een aantal plaatsen, en een veel snellere wisseling tussen El Nino en La Nina dan voorheen, waardoor deze ontwikkeling nog verder wordt aangejaagd. Van oudsher zijn zeilende kapiteins en stuurlieden veel bewuster met meteo bezig dan hun collega’s die enkel gashendels tot hun beschikking hebben, maar Blok voorspelt dat dat wel gaat veranderen.
Beprijzing fossiel wordt kantelpunt
In een panelsessie ondervroeg gespreksleider Peter Fokkens vervolgens Gerard Dijkstra, de ‘grey eminence‘ onder de Nederlandse jachtontwerpers die onder meer de Ecoliner ontwierp, scheepsontwerper Martin Rosander, die veel onderzoek deed naar zeiltypen en rompvormen, en Eco-clipper pionier Jorne Langelaan, geflankeerd door zijn opvolger Jeremy Fournieux. De experts en ervaringsdeskundigen zijn over het algemeen optimistisch gestemd over de levensvatbaarheid van hun ontwerpen, maar benadrukken dat daarvoor met name de beprijzing van fossiele brandstoffen van groot belang is. Dijkstra: ‘Met de Ecoliner kun je net zo efficient varen als met een motorschip, maar dan moeten de kosten van de extra bemanning die je ervoor nodig hebt wel opwegen tegen de kosten van de brandstof die je bespaart. Nu is dat nog niet het geval, maar we zitten op een kantelpunt, dat hard dichterbij komt als de motorschepen ook iets langzamer gaan varen. Dat doen ze nu al, omdat het anders gewoonweg te duur wordt, dus de omslag naar zeil komt steeds dichterbij.’
Meer foto’s en informatie kun je vinden op de site van Fair Winds Collective.
Beeld: ©FWC.