Infrastructuur

Ferwert mogelijk toch alternatieve Ameland-verbinding

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat overweegt de Amelander veerdienst te verplaatsen van Holwerd naar Ferwert. De huidige geul vereist dagelijks baggeren. Die praktijk is niet langer houdbaar, vindt het ministerie.

Door de constante aanvoer van slib vanuit de Waddenzee slibt de vaargeul tussen Holwerd en Ameland te snel dicht. Minister Madlener benadrukt de noodzaak van een duurzame aanpak: ‘Er kan geen twijfel over bestaan hoe belangrijk het is om tot een toekomstbestendige oplossing te komen voor deze verbinding, die als levensader voor de eilandbewoners en het toerisme fungeert.’

Twee opties

Het ministerie onderzoekt nu de haalbaarheid van twee hoofdopties die in 2023 werden gepresenteerd door onderzoeksbureau Witteveen+Bos. Naast een mogelijke verplaatsing van de veerdam naar Ferwert behoort ook een optimalisatie van de huidige situatie bij Holwerd tot de mogelijkheden. Beide varianten worden breed geëvalueerd op criteria zoals milieu-impact, veiligheid, leefbaarheid en economische voordelen.

Eind ’26 pas duidelijkheid

Voor extra inzicht en objectiviteit krijgt een onafhankelijke commissie van deskundigen de taak om advies uit te brengen over de meest effectieve aanpak van de vaargeulproblematiek. Het streven is eind 2025 een eerste selectie van kansrijke oplossingen te presenteren. De definitieve keuze voor een voorkeursoplossing volgt eind 2026. Het Mobiliteitsfonds reserveerde voor de verkenning een budget van 250 miljoen.

Door elkaar

Rederij Wagenborg wil de veerdienst graag blijven verzorgen, maar de termijn van het onderzoek is volgens Wagenborg-directeur Jieskje Hollander wel ongelukkig. Zij wijst op de aanbesteding van de nieuwe concessie, die volgend jaar al begint. De uitkomsten van het onderzoek naar de vaargeul zijn dan nog niet bekend.
“Een aanbieder moet wel weten waar die mee kan rekenen en welke informatie hij als uitgangspunt moet gebruiken”, legt de directeur uit. “Het is een complexe zaak dat beide door elkaar lopen. Daar wordt het niet makkelijker op. Net na zo’n aanbesteding kun je mogelijk met nieuwe informatie zitten. Dat is risicovol.’

Verhuizing

“Dat er veel komt kijken bij een verhuizing naar Ferwert, dat is duidelijk”, zegt Hollander. “Maar we zien niet meteen ‘apen en beren’. Uiteindelijk zijn we daar vrij simpel in: er moet een geul zijn, daar willen we wel doorheen varen.”
Rederij Wagenborg zet jaarlijks 700.000 mensen over van en naar Ameland. Voor het eiland is het van levensbelang dat er een oplossing komt voor de vaarverbinding. “Wij moeten weten wat kan, en wat niet kan. Hoe blijven we dit op een veilige en betrouwbare manier doen? Er moet snel duidelijkheid komen over wat het beste is.”

Lees meer over dit onderwerp in een artikel van René Quist in de Schuttevaer (alleen voor abonnees) en op de site van Omrop Fryslân.
Beeld: Veerboot Sier in de nevel. Wikimedia Commons.