Friesland naar rechter bij groen licht gasboringen
Als minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei instemt met gaswinning onder de Waddenzee via Ternaard, gaan de Gedeputeerde Staten van Friesland in beroep.
Gedeputeerde Friso Douwstra (CDA) maakte dat dinsdagmiddag bekend. ,,Dan maken we de gang naar de Raad van State.” Douwstra wil samen met Wetterskip Fryslân een stichting oprichten om andere belanghebbenden te helpen bij een beroepsgang. ,,We willen daar ook geld voor beschikbaar stellen, mits de Friese Staten ermee instemmen”, aldus Douwstra. Volgens de CDA-gedeputeerde is er in de provincie geen draagvlak voor de gasboringen onder de Waddenzee. Er zijn zorgen over de schade aan woningen, de natuurwaarden, de verzilting en de status van het Unesco-werelderfgoed.
Vergunning al tien jaar uitgesteld
Friesland wil boringen naar gas onder de Waddenzee hoe dan ook voorkomen. De provincie stapt naar de rechter als minister Hermans van Klimaat en Groene Groei later dit jaar besluit om de Nam alsnog toestemming te verlenen voor boringen vanaf de vaste wal bij het plaatsje Ternaard. Dat heeft het provinciebestuur dinsdag besloten.
Het besluit van minister Hermans (VVD) laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten. De Raad van State heeft namelijk bepaald dat de minister voor 1 januari 2025 een knoop moet door hakken. De zaak was aangespannen door de NAM die al bijna tien jaar wacht op een vergunning om vanuit Ternaard gas te winnen. De Nam beroept zich erop dat de vergunning in feite al is verleend en dat het kabinet de toestemming niet meer kan weigeren. Vorige kabinetten schoven een definitieve beslissing voor zich uit.
Extinction Rebellion
Staatstoezicht op de Mijnen adviseert geen toestemming te verlenen, bleek vorige week tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens SodM is boren in de zeebodem niet veilig: de Waddenzee is niet in staat een combinatie van bodemdaling – door gaswinning – en zeespiegelstijging op te vangen.
Extinction Rebellion sluit met haar acties op dit advies aan en protesteert dagelijks voor het hoofdkantoor van Energie Beheer Nederland (EBN) in Utrecht op. EBN is een zelfstandige onderneming met enkel de staat als aandeelhouder. In elke delfstofwinning in Nederland participeert EBN voor minimaal 40 procent. Extinction Rebellion en Scientist Rebellion roepen EBN op een negatief advies te geven over een nieuw winningsplan vanuit Ternaard, waarover minister Sophie Hermans vóór de jaarwisseling een besluit moet nemen. De actiegroep eist van de staatsonderneming dat die afziet van medewerking aan nieuwe gaswinning onder de Waddenzee.
Bronnen: Trouw en artikelen van Goos Bies en Dirk van der Meulen in de Leeuwarder Courant (alleen voor abonnees).
Beeld: Het wad bij Ternaard, waar de NAM wil boren (©Waddenacademie).