Natuur

Provincie Fryslân eigent geld voor Holwert toe

De stichting Holwerd aan Zee, jarenlang voorvechter van een recreatief getijdemeer met dijkdoorbraak, hekelt de opstelling van Gedeputeerde Staten over de miljoenen euro’s die voor Holwert en omgeving waren gereserveerd.

Holwert en de stichting moesten medio juni een bittere pil slikken. Na ruim 10 jaar van onderzoek en overleg trok de stuurgroep de stekker uit Holwerd aan Zee. Het grootschalige natuur- en toerismeproject met een getijdemeer en een dijkdoorbraak zou niet haalbaar zijn. De belangrijkste redenen: geen zicht op voldoende geld en geen overheidspartij die eigendom, beheer en onderhoud op zich wilde nemen.

Nieuwe besteding miljoenen Holwerd aan Zee

Gedeputeerde Staten verklaarden daarop met de partners in Noordoost-Friesland te zullen overleggen over een nieuwe besteding van deze voor Holwerd aan Zee gereserveerde miljoenen euro’s. Het gaat om 5,1 miljoen euro van het Rijk aan regiodealgeld en 9 miljoen euro aan provinciale cofinanciering. Het dagelijks bestuur van de provincie Fryslân hoopt de Friese Staten volgend najaar een voorstel te lanceren. Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen juicht dit toe. Het kan het niet zo zijn, verklaarde hij al eerder, dat die 5,1 miljoen euro alsnog naar Holwert gaan.
De stichting ergert zich over deze gang van zaken, verklaart Siem Jansen die het woordvoerderschap heeft overgenomen van bestuurslid Marco Verbeek. Jansen benadrukt dat GS eigenlijk niks te zeggen heeft over het regiogeld. Het geld is expliciet bestemd voor Holwerd aan Zee. ,,De provincie had een rol als kassier, passen op het geld, maar lijkt nu op een bankier die voor een klant beslist wat er met zijn geld gebeurt. Dat GS zo handelt zonder overleg met ons, is niet netjes.”

Presentatie nieuw plan laat te lang op zich wachten

Wat de stichting daarnaast stoort, is dat GS pas over een jaar met een voorstel komt over de besteding van deze opgeteld 14,1 miljoen euro. ‘Hierdoor ontneemt u de stichting de kans om de uitvoering van de zoete variant verder voor te bereiden. Zonder budget zit een vervolg voor ten minste één jaar op slot’, zo schrijft de stichting in een brief aan GS.
Die zoete variant omvat de aanleg van een ruim 30 hectare groot zoetwatermeer. Nu het getijdemeer met een dijkdoorbraak is gesneefd, zet de Holwerter stichting hier op in. Dit afgeslankte project zou eveneens kansen bieden voor het dorp (toerisme), de natuur (vogels) en landbouw (wateropslag) in het gebied. De Vogelbescherming, de eigenaar van de grond dankzij een bijdrage van de Postcodeloterij, is voorstander van deze nieuwe bestemming. ,,Vooral als het meer ingericht wordt met broedeilanden”, zo verklaarde woordvoerder Kees de Pater eerder tegen deze krant. […]

De Friese Staten vergaderen woensdagmiddag over Holwerd aan Zee. Een week later volgt het definitieve besluit.

Lees het hele artikel van Dirk van der Meulen in de Leeuwarder Courant (alleen voor abonnees).
Beeld: Projectbureau Holwerd aan Zee.