Vlielanders willen schieten op de Vliehors behouden
De rechter zette een streep door de natuurvergunning voor een militair oefenterrein op Vlieland. Veel eilanders vinden dat maar onzin. ‘Als Defensie weg moet, komen we in opstand.’
Defensie mag niet meer onbeperkt vliegen en schieten op de Vliehors Range op Vlieland. Dat oordeelt de Rechtbank Noord-Nederland in de rechtszaak die de Waddenvereniging samen met Natuurmonumenten heeft aangespannen. De rechtbank heeft met de uitspraak de vergunning die Defensie kreeg voor militaire oefeningen op de Vliehors vernietigd.
“Wij willen Defensie niet in de wielen rijden nu de wereld in de fik staat”, benadrukt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging. Samen met Natuurmonumenten spande ze de zaak aan tegen de in 2022 afgegeven natuurvergunning. “Maar als Defensie mét een natuurvergunning onbeperkt kan blijven oefenen, is de Waddenzee vogelvrij verklaard voor allerlei activiteiten die impact hebben op de natuur”.
Defensie en natuur kunnen samengaan
[…]In de legervrachtwagen wijst commandant Duran naar buiten. “We houden al veel rekening met de natuur en we maken afspraken in overleg met de Waddenvereniging”, zegt hij. “In het broedseizoen zijn er geen operaties met echte bommen. Ook voeren we geen grote werkzaamheden uit in het terrein, zoals zandverplaatsingen. En bij broedkolonies strandplevieren worden bordjes gezet, zodat voertuigen er niet per ongeluk overheen rijden.”
Defensie-medewerker en eilander Kjeld knikt, terwijl hij behendig door het water manoeuvreert. “Het is mede dankzij Defensie dat hier zoveel vogels zijn”, zegt hij. Het grootste gedeelte van de dag komt er namelijk niemand op de vlakte, publiek is alleen beperkt welkom in het weekend. “En aan de vliegtuigen zijn de vogels helemaal gewend geraakt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze opvliegen als er een straaljager overgaat.”
‘Ons eiland’
Daar komt bij dat Defensie veel minder oefent dan in de Koude Oorlogsjaren. Toen was er nog een schietkamp voor tanks op het eiland en werden jaarlijks naar schatting zo’n achtduizend vliegmissies uitgevoerd. “Nu zijn het er nog geen duizend, dit jaar komen we zelfs niet verder dan vijfhonderd”, zegt Duran. “Een belangrijke oorzaak is de verbeterde vliegsimulator waar we vaker mee oefenen.”
Veel Vlielanders hebben weinig moeite met de aanwezigheid van Defensie, ziet burgemeester Michiel Schrier. “De krijgsmacht heeft in de afgelopen 76 jaar een wezenlijke bijdrage geleverd aan het eiland”, zegt hij, verwijzend naar het schietkamp voor tanks dat tot 2004 op het eiland was gevestigd en veel werkgelegenheid bracht.
Tegelijkertijd worden de natuurorganisaties die kritisch zijn op Defensie argwanend bekeken door de eilanders, ziet Schrier. “Regels om de natuur te beschermen kunnen als bemoeizucht voelen. Hier heerst het idee: het is óns eiland.”
Bronnen: Nieuwsbrief Waddenvereniging
en een uitgebreider artikel van Stefan Keukenkamp in Trouw (alleen voor abonnees).
Foto: ministerie van Defensie.