OVV wil duidelijker regels op de Nieuwe Maas
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wil concrete acties om aanvaringen tussen schepen op de Nieuwe Maas in Rotterdam te voorkomen. ‘We willen met alle betrokken partijen om tafel en horen wat zij gaan doen’.
De Raad deed begin dit jaar diverse aanbevelingen voor veilig vaarverkeer, naar aanleiding van een ongeval tussen een watertaxi en een rondvaartboot van rederij Spido in 2022. Onlangs gebeurde op dezelfde locatie opnieuw een ongeval, nu tussen een watertaxi en een waterbus. Die aanvaring op zaterdagavond 23 november bij de Erasmusbrug was op dezelfde locatie als waar op 21 juli 2022 een watertaxi en een havenrondvaartboot met elkaar in aanvaring kwamen. Destijds werden na uitgebreid onderzoek diverse aanbevelingen gedaan. Zo zou er bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving moeten komen. Dat is tot nu toe niet gebeurd.
Meer regie nodig
De conclusie van het rapport was, dat niet alleen de schippers debet waren aan het ongeval, maar ook de situatie. ‘De drukte op de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam vraagt om meer regie en professionalisering. […]
Rederij Spido […] kwam tijdens de onderzoeksfase met stevige kritiek op het Havenbedrijf: ‘Structureel veilig scheepvaartverkeer staat of valt met naleving van de vaarregels van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR). De OVV gaat kritiekloos mee in de weinig actieve houding van het Havenbedrijf. Het feit dat er geen prioriteit wordt gegeven aan handhaving en het vaargedrag van de watertaxi’s niet aan banden wordt gelegd, zij het door beperking van de snelheid dan wel door beperking van de toegelaten steigers (en daardoor de wirwar aan routes), betekent niet dat dit niet mogelijk is. Er kunnen bindende instructies, verkeersaanwijzingen, worden gegeven met een prikkel (last onder dwangsom) die de Watertaxi’s brengen tot naleving van het BPR, net zoals de andere schepen op de Nieuwe Maas dat in het algemeen doen.’
Praten
In de uiteindelijke aanbevelingen van de OVV stond dat de Divisie Havenmeester Rotterdam aan de slag moest met de inrichting van de Nieuwe Maas. […] Inmiddels zijn gesprekken gevoerd, zo meldde in juni dit jaar de toenmalige minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Navolgend op het rapport over het incident op de Nieuwe Maas is er tussen IenW en de Divisie Havenmeester van Havenbedrijf Rotterdam een periodiek overleg opgestart, waarbij wordt gesproken over bevoegdheden, verantwoordelijkheden en juridische mogelijkheden voor onder andere snelheidsbeperking en handhaving.’
Een concrete aanbeveling van de Onderzoeksraad was echter dat er wet- en regelgeving voor het bedrijfsmatige vervoer over water van passagiers komt. Daarover schreef Harbers in juni: ‘De Kamer wordt voor het eerstvolgende Commissiedebat Maritiem over de afspraken uit dit overleg geïnformeerd.’ Dat overleg was begin oktober 2024. Toegezegd werd dat mogelijke regelgeving wordt meegenomen bij de rapportage over de nautische veiligheid, eind dit jaar.
Ondertussen gebeurde het ongeval tussen de watertaxi en de waterbus in november. De Tweede Kamer wacht nog op de rapportage over de nautische veiligheid. Concrete aanpassing van de regelgeving is nog niet voorgesteld.
Nieuwe ronde met OVV
De Onderzoeksraad wil in het nieuwe jaar met alle partijen om de tafel, zoals dat bij het onderzoek naar het eerdere ongeval tussen de watertaxi en Spido al gebeurde. Daarbij waren ook het Havenbedrijf, de Schippers Centrale Rotterdam, Infrastructuur en Waterstaat, inclusief de afdelingen Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), en een deel van de passagiers aanwezig.
De Onderzoeksraad wil in het aankomende rondetafelgesprek hebben over de vorige aanbevelingen en te weten komen wat daarmee is gedaan. Pas na het gesprek geeft de OvV een inhoudelijke reactie op de huidige aanvaring en mogelijke oorzaken. ‘Pas na het gesprek komen we met een inhoudelijke reactie.’
De exacte datum en locatie van het gesprek zijn nog niet bekend, maar men probeert iedereen begin januari om de tafel te krijgen. De Onderzoeksraad bepaalt wie een uitnodiging krijgt.
Lees het uitgebreidere artikel van Tessa Heerschop in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).
Kopbeeld: Watertaxi’s mogen op het blauwe deel van de Nieuwe Maas snelvaren.
Op basis van Youtube-beelden lijkt de aanvaring te zijn gebeurd op dat deel van het vaarwater waar geen snelheidsbeperkingen zijn.