Nieuws

Wisseling van de wacht bij Enkhuizer Zeevaartschool

Bernt Folmer van de Enkhuizer Zeevaartschool geeft na 18 jaar de leiding over aan Cosmo Wassenaar. De Enkhuizer Zeevaartschool heeft veel zaken goed op de rails staan, maar ook zullen er weer veranderingen komen, al was het maar om beter aan de verwachtingen van de studenten te voldoen.

Cosmo Wassenaar was al enkele jaren mede-directeur met Bernt Folmer. Hij zat eind jaren negentig op de EZS en voer daarna op verschillende zeilschepen op zee. Zijn laatste positie was kapitein van de ‘Stad Amsterdam’. Al snel ging hij ook les geven op de Zeevaartschool. Na het varen volgde Cosmo een docentenopleiding en ging naast de EZS op een middelbare school werken.

Beide scholen combineren werd moeilijker en een keus werd noodzakelijk. Toen Bernt aangaf meer te willen varen en meer tijd privé te willen hebben was dit de kans voor Cosmo om vol voor de EZS te kiezen.

De school is onder leiding van Bernt Folmer gegroeid en heeft nationaal en internationaal een goede naam verworven in het opleiden van stuurlieden en kapiteins voor de zeilende zeevaart. Sinds 2014 wordt er ook in het Engels les gegeven, hierdoor komen er steeds meer verschillende nationaliteiten op de school. Veel officieren van Nederlandse én buitenlandse Tall Ships varen met papieren die ze in Enkhuizen hebben behaald. Vooral de opleiding in het tweede jaar voor het varen met vierkant getuigde schepen is uniek in de wereld.

Het bijstellen van de lessen aan veranderingen in de zeilvaart is een continu proces. Naast het zeilen met passagiers wordt ook de zeilvaart met vracht op zee steeds belangrijker. Daar liggen grote kansen voor de EZS. Voor de buitenlandse studenten zal meer werving worden verricht zodat de Engelse klas kan groeien. Daarnaast is ook de student die met zijn eigen zeiljacht een lange reis wil maken een belangrijke doelgroep. Hier leren zij veel van de nodige achtergrond van de zeilvaart op zee.