Nieuws

Waddenkust wil belevingstoerist

De Waddenkust, van Bad Nieuweschans tot Den Helder, gaat op jacht naar bewuste toeristen, met behulp van verhalen en pasklare routes.

Om de beoogde doelgroep te bereiken is gisteren in Leeuwarden de marketingcampagne Visit Wadden gelanceerd. Wervende posters en mailnieuwsbrieven doken meteen overal op. Dat moet de komende vijf jaar zo blijven doorgaan. Visit Wadden is de etalage van drie provinciale marketingorganisaties: Merk Fryslân, Marketing Groningen en Holland Boven Amsterdam.

Het gebied dat zij aan de man brengen, bestrijkt behalve de Waddeneilanden en de Waddenzee ook de hele kust en een flinke lap van het achterland, van de kop van Noord-Holland tot onder de Dollard in oostelijk Groningen. Voor de campagne, waaraan sinds de zomer is gesleuteld, is 6 miljoen euro uitgetrokken. De helft komt van het Waddenfonds en de andere helft van de drie betrokken provincies.

Het toerisme in Nederland zal de komende tien jaar verdubbelen, voorspelde campagne-kwartiermaker Roger Davids: „Dit is het moment om afspraken te maken om ervoor te zorgen dat we de gasten krijgen die we willen.” Zijn ‘juiste bezoekers’ omschrijft Davids als post-materialisten. Het zijn geen mensen die op zoek zijn naar massavermaak, maar lieden die iets te besteden hebben en die de natuur en het gebied bewust willen beleven, met oog voor de kwetsbaarheid van het Waddengebied.

Met andere woorden: voor busladingen Chinese toeristen die bij klassieke landelijke attracties zo gretig worden verwelkomd, is geen plaats. Davids: „De enige plek waar we die kunnen ontvangen is het Afsluitdijk Wadden Center. Maar ze mogen individueel natuurlijk best terugkomen.”

De campagne zal ook niet tot ver over de landsgrenzen worden uitgerold. Het gebied omvat Nederland, Vlaanderen en westelijk Duitsland, zegt directeur Barbara Risselade van Marketing Groningen. Daar wonen opgeteld pakweg 30 miljoen mensen, van wie een derde tot de potentiële Wadgangers wordt gerekend.

Merkwaardig is dat de charterschepen helemaal niet voorkomen op deze site, ook niet bij de overnachtingsmogelijkheden. (WvD)

Kijk hier voor meer info: visitwadden