Nieuws

Duizenden zeeforellen uitgezet voor natuurontwikkeling

Groningse en Drentse beekjes zijn tienduizend zeeforellen rijker. En dat is volgens Sportvisserij Nederland en Staatsbosbeheer goed voor mens en dier. Nu zijn ze nog bijna net zo groot als je pink. Maar als de zeeforellen over een paar jaar terugkeren naar de Groningse en Drentse wateren, kunnen ze wel een meter lang zijn.

De uitzet is bedoeld om de visstand in de Waddenzee en de beekjes, die door het vaste land krioelen, te herstellen. ‘Daar gaat het momenteel slecht mee’, zegt zeeforel-expert Jan Kamman van Sportvisserij Nederland. Onder meer de paling heeft het zwaar te verduren.

Paren
Als de forellen de zee hebben bereikt, blijven ze daar een paar jaar. In de Waddenzee is genoeg voedsel voor ze, waardoor ze verder kunnen groeien. Als het zover is om te paren, keren ze terug naar de beekjes waar ze vandaan komen, om te broeden.

‘De forellen weten door geurherkenning precies waar ze moeten zijn’, zegt Kamman. Daarom heeft het ook geen zin om de forellen direct in de Waddenzee uit te zetten. Ze missen dan een ijkpunt om naar terug te keren en ze gaan dan verloren.

Sluizen en stuwen
Om de terugkeer van de vissen te stimuleren, wordt een aantal maatregelen genomen. Sluizen en stuwen bemoeilijken de tocht van de zee naar de beekjes. Staatsbosbeheer en waterschap Noorderzijlvest hebben plannen om het probleem met zogenoemde ‘vistrappen’ te verkleinen. Via grindbanken kunnen de vissen dan omhoog, tegen de stroming in zwemmen. Daarnaast dienen ze als kraamkamers omdat vissen er graag broeden.

Portemonnee
De uitzet van de forellen moet uiteindelijk ook goed zijn voor de portemonnee van ondernemers in het Lauwersmeergebied. Dat moet straks een paradijs worden voor vliegvissers.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV noord