Hoe klimaatneutraal is de zeiltocht van Greta Thunberg?
De Zweedse Greta Thunberg (16) is op woensdag 14 augustus vanuit Plymouth vertrokken om, samen met een crew, naar New York te zeilen. Op 23 september zal zij daar een milieuconferentie bijwonen. Thunberg vaart mee op het 18-meter lange racejacht Malizia II, uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines om elektriciteit op te wekken. Op deze manier zal Thunberg een transatlantische oversteek maken zónder koolstof uit te stoten. Eerder had ze ook contact met Fairtransport om te kijken of een reis naar New York met de Tres Hombres mogelijk was.
Duitse media melden dat haar doel niet de hele reis gehaald zal worden. Dat doen ze op basis van uitspraken van de meevarende schipper Boris Hermann. Thunberg zeilt naar New York, maar de zeilcrew van zes man ziet terugzeilen niet zitten. Zij kiezen dan voor het vliegtuig.
‘Retourtje had minder gekost’
Op basis daarvan berekende de Duitse journalist Claus Hecking, werkzaam voor Der Spiegel, dat Thunberg beter in haar eentje een retourtje met het vliegtuig had kunnen boeken. Nu vliegen de schippers terug. Bovendien doen andere crewleden een retourtje Europa-Verenigde Staten met het vliegtuig om de boot op te halen.
“De eerste helft van de reis is klimaatneutraal, maar het tweede deel van de reis niet. Als je bedenkt dat Thunberg zo’n 60 kilo weegt, dan had een retourtje voor haar alleen tot minder emissie geleid. In dat geval hadden de crewleden namelijk niet heen en weer hoeven vliegen.”
Reizen met een zeilschip is niet per definitie CO2 neutraal. Het is duidelijk da de hele organisatie achter het zeilschip daar ook op gericht moet zijn.