Nieuws

Miljoenen beschikbaar voor projecten in Waddengebied

Het Waddenfonds start een nieuwe subsidieregeling voor projecten in het Waddengebied, waarbij 8 miljoen euro te verdelen is. Per project kan er bij het fonds maximaal 500.000 euro worden aangevraagd. Zowel bedrijven, belangenorganisaties als lokale overheden kunnen een beroep doen op de subsidieregeling.

Acht hoofdthema’s
Subsidiëring is mogelijk als een project valt binnen één of meerdere van de acht hoofdthema’s van het Waddenfonds. Aanvragen kunnen tussen 9 december 2019 en 21 januari 2020 worden ingediend. Aansluitend beoordeelt een commissie van externe deskundigen welke plannen voor een financiële bijdrage vanuit het Waddenfonds in aanmerking komen. Het dagelijks bestuur van het Waddenfonds neemt daarna een definitief besluit.

Het is ook mogelijk subsidie bij het Waddenfonds aan te vragen voor het inhuren van advies bij het opstellen en voorbereiden van een aanvraag. Subsidieverzoeken hiervoor kunnen tussen 23 september en 4 oktober 2019 worden ingediend.

“Het Waddenfonds is opgericht in 2006 en rond de eeuwwisseling heeft het tweede paarse kabinet besloten om te boren naar gas onder de Waddenzee. Daar kwam veel commentaar op en om dat te compenseren is het Waddenfonds opgericht. Daar is veel geld ingestoken door het Rijk,” zegt woordvoerder Gerard van der Veer van het Waddenfonds. “tot 2026 wordt er volop geïnvesteerd in het Waddengebied: in de ecologie, om die op een hoger plan te tillen, maar ook in de duurzame economische ontwikkeling.”

In deze pot zit veel geld en elk jaar is er een subsidieregeling waarmee er acht miljoen euro wordt verdeeld over de plannen die bij het fonds worden ingediend. Van der Veer: “Daarnaast is er ook nog een investeringskader waar het Waddenfonds ook veel geld aan besteedt, dan gaat het om hele grote plannen.”

Informatiebijeenkomsten
Op maandag 9 en dinsdag 10 september zijn er drie informatie bijeenkomsten over de subsidieregeling. Deze worden gehouden in Groningen, Leeuwarden en Wieringerwerf (Noord-Holland). Tijdens deze sessies wordt algemene informatie verstrekt over de subsidieregeling. Ook is er de mogelijkheid tijdens een persoonlijk gesprek met vertegenwoordigers van het Waddenfonds van gedachten te wisselen over het eigen project en vragen te stellen.

Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden