Nieuws

Vierde EOC Traditionele Schepenbeurs: het Schip en haar verhaal

Komend weekend, 8, 9 en 10 november vindt in Den Helder de vierde EOC Traditionele Schepenbeurs plaats. Een ontmoetingspunt voor liefhebbers van traditionele schepen en Varend Erfgoed. Vorig jaar kwamen 3000 mensen deze beurs bezoeken. Meer dan 70 deelnemende bedrijven en schepen zijn komend weekend aanwezig, en naast de reguliere beurs met interessante aanbiedingen en stands zijn er verschillende lezingen en workshops die een bezoek méér dan waard maken. En voor wie in één dag niet alles kan bekijken liggen er verschillende charterschepen met slaapgelegenheid in de haven. Zo vind je daar de Texelstroom, Noorderlicht, Stortemelk, Wilhelmina en de Stella Maris.

BBZ op de Traditionele Schepenbeurs
De BBZ verzorgt tijdens de traditionele schepenbeurs op vrijdag 8 november een workshop bedrijfsovername. Tijdens deze workshop krijg je van EOC  informatie over verzekeringen. Ook komen financierings-mogelijkheden en het maken van een bedrijfsplan aan bod.
De workshop is bedoeld voor iedereen die plannen heeft om te starten in de chartervaart. De BBZ heeft een brochure gemaakt waarin je informatie vindt over alles wat met overname te maken heeft. Hebben je plannen al wat meer vorm den we helpen je graag verder op weg. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Meer informatie en aanmelden bij brenda@debbz.nl.
Heb je vragen of wil je even bijpraten? Kom dan even bij de BBZ op de bank zitten.

Het schip en haar verhaal
Deze Schepenbeurs heeft als thema: het Schip en haar verhaal. En beursmanager Jet Sluik heeft al prachtig een verhaal: hoe de meer dan 100 jarige zeillogger Tecla met succes de Noordwest Passage door voer. En de reizen die het schip daarna nog gaat maken. Of het verhaal van de Stad Amsterdam die voor vijf maanden een refit krijgt in Den Helder, en waar directeur Evert van Dishoeck op vrijdag een presentatie geeft over deze onderhoudsperiode en de aansluitende twee jaar durende wereldreis van de Stad Amsterdam. Of het verhaal van de zeilbrik Morgenster die op vrijdag haar honderdste verjaardag viert. Eef Willems verzorgt een lezing over de reizen die ze op hoge breedtes maakte met haar schip de Tooluka. Zij voer er meerdere malen me naar Antarctica, South Georgia Lofoten, Ijsland en Spitsbergen.

Veel bijzondere schepen te bezichtigen
Naast de vele stands in gebouw 66, de voormalige mastenmaker van Willemsoord, zijn er tijdens de beurs verschillende schepen te bezoeken. Zo is er de stoomsleper de Noordzee die in een aantal jaren in Den Helder is gerestaureerd. Paul Schaap geeft hierover op zaterdag een inspirerend lezing. Ook zijn er verschillende houten schepen: de Helderse botters en het oudste zeilende vissersschip van Nederland, het uit 1840 daterende Wieringer Skuutje WR60. Dit jaar zal er op zondag een presentatie worden gegeven over de geschiedenis en de restauratie van dit skuutje.

Zeker één schip van Fair Transport zal in Den Helder te bezichtigen zijn, de Nordlys is sinds een paar dagen terug in Den Helder. Het kan zijn dat de Tres Hombres dan net  weer vertrokken is voor haar volgende Atlantische oversteek. Of bezoek het meest duurzame vergaderschip van Nederland de Vooruitgang. Deze Katwijker is uitgerust met een elektromotor en voldoende zonnecellen om te varen. Daarnaast is de gehele inrichting uiterst duurzaam. Eigenaren Jorrit Jouwsma en Susan Janssen kunnen aan boord van alles vertellen over dit bijzondere project.

Ambachtelijk ijzerwerk
De hele zaterdag zullen er in de IJzerwerkplaats van de museumhaven Willemsoord verschillende demonstraties gegeven worden van ijzerwerk op ambachtelijke wijze. In gebouw 73 naast de werkkade zal het smidse vuur opgestookt worden. Aan de werkkade, naast gebouw 73 wordt aan de klipper Emanuel gewerkt en worden demonstraties klinken gegeven. Dit is de voormalige charterklipper Friso welke in Den Helder weer naar haar originele staat wordt gerestaureerd. En op de helling van de museumhaven ligt ongetwijfeld weer een schip voor regulier onderhoud.

Samenwerking met musea en anderen
Een kaartje (polsbandje) voor de Traditionele Schepenbeurs is ook het entreebewijs voor het Reddingmuseum en het Marine Museum of het Lichtschip Texel. Ook kan je een bezoek brengen aan de Scheepstimmerwerf Willemsoord in de naastgelegen Medemblikker loods, waar bootbouwer Bert van Baar tekst en uitleg geeft over de bouw van verschillende typen houten schepen. Op zaterdag en zondag is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding over het voormalige Marine complex Willemsoord. Bezoek daarbij de plekjes met een bijzondere geschiedenis, of juist met grote kansen in de toekomst. 

EOC als hoofdsponsor
EOC scheepsverzekeringen is voor de vierde keer hoofdsponsor van de Traditionele Schepenbeurs. Directeur Martin Visser verheugt zich erop om de vele traditionele schepen en hun schippers weer te zien. “Dit Hollands erfgoed mag nooit verloren gaan en er moeten zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten. We zijn hoofdsponsor om schippers te ondersteunen in hun doel om het varend erfgoed te beschermen.” Visser nodigt iedereen uit om de EOC stand te bezoeken en met één van de medewerkers bij te kletsen, een kop koffie te drinken of een vraag te stellen.

FVEN en behoudsorganisaties varend erfgoed 
Een speciale plaats is er op deze beurs natuurlijk voor de Federatie Varend Erfgoed Nederland FVEN en de verschillende behoudsorganisaties. Met hun aanwezigheid is het helemaal een trefpunt van liefhebbers van Varend Erfgoed. Zo kan je naast de FVEN terecht bij de Vereniging Klassieke en Scherpe jachten, Stichting Kotterzeilen, Stichting Sleep- en Duwvaart BASM, het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB), Stichting Stamboek Rond en Platbodems, Vereniging de Motorsleepboot VDMS, Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie, de Zweedse Klassiekers Club, de Old Gaffers Association en de Vereniging Botter Behoud.

Kijk hier voor het hele programma van de Traditionele Schepenbeurs

Of lees hier de uitgebreide bijlage van de Scheepvaartkrant