Nieuws

Den Helder lag dit weekend vol historische schepen

„De schepen moeten behouden blijven, daarom staan wij hier”, vertelt Richard Mastenbroek (67) uit Zoetermeer. Vol passie vertellen hij en een medelid van De Vereniging Klassieke Scherpe Jachten over het behouden en het onderhouden van klassieke scherpe zeiljachten.

Het is een van de vele verenigingen die een stand hebben op de vierde editie van de ECO-Traditionele Schepenbeurs in gebouw 66 op Willemsoord. Verenigingen, makelaars van onder andere zeilen en schepen, voorlichters van diverse maritieme projecten kwamen naar Den Helder met allen dezelfde intentie: aandacht vragen voor traditionele schepen.

De stands van de FVEN en behoudsorganisaties werden druk bezocht

Landrotten
Binnen schuifelden bezoekers langs de kraampjes uitgestald met schipperskleding, schilderijen met woeste zeeën en beeldjes voor de verzamelaars. Maar ook om het gebouw heen kon er genoten worden van het evenement. In de haven lagen tientallen schepen, waarvan enkele bezocht konden worden. Een van deze schepen was het honderd jaar oude schip De Morgenster, waar landrotten zich in het leven van een echte zeebonk konden wanen.

Overwinteren
Buiten de vele stands die er waren, was er ook nog een programma met verschillende activiteiten. Het gehele weekend konden bezoekers verschillende maritieme lezingen bijwonen over bijvoorbeeld het doorvaren van de Noord Westelijke Doorvaart en over de onderhoudsperiode en de verduurzaming van de Clipper Stad Amsterdam, deze winter in het dok blijft in Den Helder.

Behouden
De beurs wordt georganiseerd door Jet Sluik. Het is volgens Sluik belangrijk dat de schepen af en toe extra aandacht krijgen, omdat de Nederlandse traditionele schepen uniek zijn: ze lijken op geen enkel ander soort schip. „We zijn geen jachten, we zijn geen nieuwbouwschepen, geen passagiersvaart in de zin van cruiseschepen en we zijn geen binnenvaart zoals de vrachtvaart dus we vallen eigenlijk overal een klein beetje tussen. Dan is het wel lekker om gewoon je eigen beurs te hebben waar je de dingen vindt die er voor jou toe doen”, vertelt Sluik met een lach op haar gezicht.

De beurs moet volgens haar blijven bestaan, „Het mag niet verloren gaan.” Het trekt veelal wat ouder publiek, wat vele bezoekers ook constateren. „Ik zou graag een groter publiek bereiken, ook mensen die geen verstand hebben van schepen.” De locatie waar de beurs plaatsvindt bevalt erg goed. Wat de gevolgen zullen zijn van de verhuizing van het stadhuis naar Willemsoord, is nog niet duidelijk. „We gaan natuurlijk wel door zodat de beurs gewoon kan blijven bestaan”, aldus Sluik.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD