Het Zweedse zeilschip Götheborg zoekt bemanning
Met trots maken we bekend dat, na 5 jaar als museumschip langs de kade gelegen te hebben, het Zweedse zeilschip Götheborg (een VOC replica) dankzij hoofdsponsor Greencarrier de zeeën weer gaat bevaren! Fantastisch nieuws voor iedereen die al eens met haar heeft gevaren en een geweldige kans voor degenen die dit nog niet hebben gedaan.
Het schip ligt momenteel aan de kade in Gothenburg en er wordt hard gewerkt om het schip op tijd klaar te hebben voor haar eerste reis eind mei dit jaar. Sinds het aftuigen in het najaar is er veel werk verzet bij het tuigageonderhoud. Blokken worden aangepakt, hennep stroppen afgenomen, het huis kaal gekrabd en weer in de Tonkinolie gezet en de geteerde strop erom met een fatsoenlijk bindsel. Stengen en rondhouten worden op dezelfde manier onderhouden. De Zweden kennen geen harpuis, daar hebben ze iets anders op gevonden, båtmörja. Het is een mix van 1:1:1 van bruine teer, lijnolie en terpentijn. Båtsmörja wordt op de ra’s, de buitenkant van de romp en op de nagelbanken en ander onbeschilderd hout gesmeed. Staand en lopend want is van hennep en wordt dun ingesmeerd met bruine teer. Een grote klus die we zonder de internationale schare vrijwilligers niet voor elkaar kunnen krijgen.
Naast het onderhoud wordt er door onze expeditie director ook nog hard gewerkt aan het vaarprogramma en de eerste zeiletappe is reeds gepubliceerd. We zullen eind mei vanuit Gothenburg naar Stockholm varen. Daarna zullen we een aantal havens aandoen langs zowel de Zweedse oost- als de westkust en mogelijk bezoeken we ook nog een aantal havens in de Baltische staten, Denemarken en Noorwegen.
Uiteraard heeft het schip na 5 jaar ook weer nieuwe professionele bemanning nodig met specifieke ervaring. We zijn op zoek naar gepassioneerde zeilers met ervaring op dwars getuigde schepen. Momenteel zoeken we voor alle posities nog mensen, maar het is van groot belang dat men de juiste certificaten en vaarbevoegdheden heeft. Het schip is 788 GT, dus de officieren hebben een STCW bevoegdheid nodig van <3000 GT of “unlimited”.
Verder is het ook van belang dat, met name de crew aan dek, ervaring heeft met het omgaan met traditionele materialen en de bewerkelijke tuigage. Al met al is het een heel bijzonder en uniek schip en dat vereist ook een unieke en goed getrainde bemanning.
Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van dit artikel? Graag verwijs ik je naar onze website www.soic.se/join-the-expedition. Daar vind je verdere informatie over de komende expeditie en hoe je je kunt aanmelden als bemanningslid. Bezit je niet de juiste papieren maar wil je wel graag deel uitmaken van deze geweldige reis? Het is ook mogelijk om mee te zeilen als betalende opstapper (lees: deckhand).
Last, but not least: om het schip op tijd af te krijgen voor de eerste zeiletappe, kunnen we alle hulp goed gebruiken. Ben je geïnteresseerd om ons te komen helpen in Gothenburg? Op onze homepage vind je ook een link ‘Become a volunteer’ en hoe je aan te melden. Ervaring is niet vereist, verblijf aan boord is gratis en elke werkdag een warme lunch.
Tot ziens aan boord!