Nieuws

Zonnezandbanken voor elektriciteit en natuur in ’badkuip met dood water’

Naast de processen die overal in het land gaande zijn om met bestuurlijke tafels, werkateliers, stuurgroepen en stakeholderoverleggen tot een Regionale Energiestrategie (RES) te komen, is in Noord-Holland een betrokken burger opgestaan, die in zijn eentje een plan neerlegt voor een bod namens de achttien gemeenten in de RES-regio waar hij woont.

Zijn naam is Kor Buitendijk en hij woont in Bobeldijk, in RES-regio Noord-Holland-Noord, een van de dertig in ons land en een van de twee Noord-Hollandse. Volgens zijn plan zijn windmolens op het land niet meer nodig door onder meer zonne-eilanden en zonnezandbanken in IJssel- en Markermeer aan te leggen.

Badkuip
Zonnezandbanken zijn een nieuw fenomeen. ,,Het Markermeer is een badkuip met rechte hoge wanden en doods water erin.’’ Waterleven ’heeft het er lastig’ en de zonnezandbanken verhelpen dat. ,,Voor de kust komen anderhalve meter hoge zandbanken, van zand dat we een kilometer of vier uit de omtrek opzuigen. Daar wordt het dus dieper en rond de banken ondieper, wat allerhande waterleven lokt.’’ De zandbanken krijgen naast deze natuurfunctie ook een recreatieve rol. ,,Er kan een pad omheen worden aangelegd.’’

Houten palen omlijsten de banken en geven het een natuurlijk aanzien. De hoofdmoot vormen de zonnepanelen, die in een schuine stand zo’n anderhalve meter boven de bank komen te staan. ,,Zo zie je vanaf de dijk geen zee van zonnepanelen.’’

Buitendijk (68) heeft ervaring met zandbanken. Hij was projectdirecteur van de ’Zandmotor’, het 120 hectare grote kunstmatige schiereiland dat voor de Zuid-Hollandse kust is aangelegd om die te beschermen. Sinds kerst bemoeit hij zich met de RES, aangezet door de discussie over de het loslaten van de 600-metergrens voor windturbines in Noord-Holland.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD