Zeilvracht

Ecoclipper wil vloot zeilschepen om goederen en personen over wereldzeeën te vervoeren

Kapitein Jorne Langelaan werkt vanuit zijn hoofdkantoor in Alkmaar aan de bouw van een vloot duurzame clippers die op duurzame wijze de continenten met elkaar moeten gaan verbinden. Komende zomer begint een campagne om geld bij elkaar te krijgen voor het eerste schip.

“Wij zien toekomst in lokale economiën. Wat je lokaal kunt produceren moet je lokaal doen,”, zegt Langelaan bij de Accijnstoren in Alkmaar. “De werkelijk exclusieve producten, de aardbeien op de taart, die vervoeren we straks per zeilend vrachtschip, op duurzame wijze.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten

Langelaan raakt al jong aan het varen verslingerd: “Ik ben op mijn 12de begonnen, bij mijn oom aan boord die een vrachtschip had die voornamelijk op de Baltic voer. Mijn vader had allemaal boeken over scheepvaart en daar zag ik dat er ooit ook een wereld was waar zeilschepen de boventoon voerde. Later heb ik op de Bruine Vloot met passagiers gevaren op het IJsselmeer en de Waddenzee.

Klimaatverandering
Het complete plaatje begint dan al langzaam vorm te krijgen in zijn hoofd. Later zeilt hij mee op tochten naar Antarctica en ziet daar welke schade er door de uitstoot van fossiele brandstoffen ontstaat. “Ik kwam daarna voor het eerst op een zeilend vrachtschip, De Avontuur, die een lijndienst in de Carib voer. Dat was net in de tijd dat er op Montserrat een vulkaanuitbarsting was. De hele haven was weggevaagd maar met de kleine schoener konden we toch de haven binnenvaren om de supermarkten te bevoorraden.”

Volgens Langelaan staan we met zijn allen voor een transitie. De klimaatverandering maakt het pure noodzaak om de economie anders te gaan inrichten. “Hier in Europa kunnen we geen koffie verbouwen dus importeren we dat uit het Caribisch gebied, Zuid-Amerika of Azië. We gaan geen spullen vervoeren die alleen maar uit het buitenland worden gehaald, omdat ze daar goedkoper worden geproduceerd. Dat is eigenlijk geen argument.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: NHNieuws