Help, de bruine vloot verzuipt! Maar wat verliezen we dan?
Corona kielhaalt de bruine vloot. De oude zeilschepen, omgebouwd tot recreatieboten, ervaren weinig staatssteun. ,,Vloten zullen binnenkort failliet gaan.” Veel monumentale Nederlandse schepen verdwijnen dan uit het IJssel- en Markermeer. Wat verdwijnt er dan, wat is de charme van zo’n schip? Een dag op pad met Bounty.
Zondag, 15.45 uur.
De kokoswitte bruine vloot Bounty vaart de haven van Lelystad binnen. We vertrokken als 22 vreemdelingen van elkaar, maar zetten als familie voet aan wal. Wat lachten we, ook al zouden we het niet gewild hebben. Bijvoorbeeld toen de vloot zo schuin hing, dat het frituurvet bijna over de koksbuis van kok Dennis klotste. Het serviesgoed vloog hem bovendien om de oren.
Hoe het begon, 10.30 uur.
Kapitein Alex van Klaveren zwaait ons toe. Na het witte bovendek wacht ons de horeca-kajuit en die is kastanjebruin, met blauw beklede stoelen. Van Klaveren: ,,Ik probeer positief te blijven, te strijden en hard te werken.” Hoewel sommige bruinevlootschepen door corona richting de filistijnen koersen. ,,Dat komt omdat wij een aparte branche zijn: altijd op het water. We vallen buiten heel veel corona-noodfondsen.”
Hollands glorie
De bruine vloot is een verzamelnaam voor de passagiersvaart met antieke zeil- en motorschepen in Nederland. Vroeger gebruikt voor vissen bijvoorbeeld, zoals de Bounty. Hollands glorie. Schippers bouwden schepen om tot recreatie-, feest- of nationaal-erfgoedboten. De bruine vloot vaart vooral op het IJssel- en Markermeer. Van betalende consumenten moet de branche het hebben.
Door corona lag dat compleet stil. De anderhalvemetermaatregel is nauwelijks te handhaven. Nu varen in juni en juli wel weer mag, kunnen de schepen alsnog met kleine aantallen passagiers de wind zoeken. Veel ondernemers vrezen daarom failliet te gaan. In theorie zou een nieuwe partij het schip nog uit een failliete boedel kunnen kopen. Maar een nieuwe ondernemer moet het schip dan opnieuw laten keuren.