Scheepsbouwingenieur Marijke de Jong werkte mee aan de Peking
WEWELSFLETH | Vrouwen zijn nog steeds een zeldzaamheid in de scheepsbouw. Tot nu toe is slechts elke zesde scheepsbouw-ingenieur in Duitsland een vrouw. De vrouwen kunnen net zoveel als hun mannelijke collega’s. Dit bewezen 16 vrouwen die betrokken waren bij de restauratie van de viermaster Peking op de Peters-werf in Wewelsfleth.
Werken op een hoogte van 50 meter
Zij hebben elk detail van de meer dan 100 jaar oude zeiler gepland, getekend en gecontroleerd en ervoor gezorgd dat de bark niet alleen zijn oude schoonheid terugkrijgt, maar ook absoluut zeewaardig is. Vooral voor de rigtuigersgers ging het hoog toen ze lijnen op een hoogte van meer dan 50 meter aan de ra bevestigden of wanneer een van hen de installatie van de zware boegspriet aanpakte.
Passie voor Tall Ships
De Nederlandse scheepsbouwingenieur Marijke de Jong is er vanaf dag één bij geweest, met evenveel vrouwen als mannen in haar team van afnemers. De Jong heeft de passie voor Tall Ships van haar vader geërfd, ze zeilde verschillende keren de Atlantische Oceaan over om ze te leren kennen en runt nu een bedrijf dat gespecialiseerd is in het tuigen van dergelijke windjammers. Daarnaast geeft zij les aan, en zit zij in het bestuur van de Enkhuizer Zeevaartschool
Peking: een bijzondere uitdaging
Ze heeft al aan veel van deze historische schepen gewerkt, zoals de driemastklipper Dtad Amsterdam. Maar geen enkel project was zo uitdagend als de Peking. Drie jaar geleden was De Jong erbij toen het roestige schip naar Wewelsfleth werd gesleept. ‘Het maakte me verdrietig om zoiets te zien’, herinnert ze zich.
Bij Marijke de Jong komen passie voor Tall Ships en perfectie samen in het vak. Al maanden woont ze met haar hond Tessi in het zicht van het voormalige probleemschip Peking op haar eigen kleine schip.
Voor de Peking was ze bereid om een beetje te “spioneren” op het zusterschip Passat, dat in Travemünde ligtd als museumschip. Daar kon ze de lieren, die nog steeds trouw zijn aan het origineel, van dichtbij bekijken om haar berekeningen voor de Peking te perfectioneren.
Individuele bijzonderheden
Maar elk schip, ook al is het identiek qua constructie, heeft bepaalde bijzonderheden, zodat elk van de 18 lieren afzonderlijk berekend en getekend moesten worden. Drie van de lieren zijn net afgeleverd en onder hun toezicht aan dek opgesteld. Maar hun werk omvatte ook de masten en frames aan boord, waarvan er 16 opnieuw moesten worden gemaakt.
Perfectie als doel
‘De tuigage van een schip is een organisch systeem’, legt ze uit. ‘Wat je op de ene plek doet, heeft ook een impact op de andere. Alles moet perfect in elkaar passen. ”Eenmaal aan boord wordt pas duidelijk of dit is bereikt.
De bouwers van deze schepen waren vroeger erg trots op hun werk. Vandaag, na drie jaar hard werken en vechten voor het nieuwe leven van de Peking, weet de Jong zeker dat alle betrokkenen op de werf minstens zo trots zullen zijn als de scheepsbouwers van 100 jaar geleden.