KNRM gaat haar vloot vernieuwen
De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) krijgt een bijna compleet nieuwe vloot. Dat gaat zeker zo’n tachtig miljoen euro kosten. De 75 schepen worden bekostigd met erfenissen, giften en bijdragen van donateurs.
De KNRM heeft net de eerste acht boten besteld, bij Habbeké in Hoorn en een werf in Friesland. Daarmee is een bedrag van 9,5 miljoen euro gemoeid. De twee scheepswerven bouwen en onderhouden al jaren boten voor de reddingsmaatschappij.
De eerste bestelling blijkt de opmaat naar de vervanging van vrijwel de gehele vloot, zo’n 75 schepen in totaal. ,,Dit is het begin van een vijftien jaar durend programma’’, meldt woordvoerder Lieneke de Kroon van de KNRM. ,,Aan het einde van dit jaar ligt er een plan. En dan weten we ook welke boten wanneer waar nodig zijn en wat het totale kostenplaatje wordt.’’ De reddingsmaatschappij moet de investering zelf zien te bekostigen. ,,We voeren een overheidstaak uit. Sinds 1824 zijn we een stichting die volledig in stand gehouden wordt door nalatenschappen, giften en sponsoren’’, legt De Kroon uit.
Verschil
Daarin verschilt de organisatie bijvoorbeeld van de reddingsbrigade, die wel overheidsgeld ontvangt. Voor de duidelijkheid: de twee zitten niet in elkaars vaarwater. De strandwachten werken op het strand en in de branding. De boten van de KNRM gaan verder de zee op. ,,Al komen we elkaar wel tegen hoor’’, zegt De Kroon.
De KNRM bedient de gehele Nederlandse Noordzeekust, de Waddenzee en het IJsselmeer en heeft in totaal 45 reddingsstations. De totale vloot telt tachtig schepen, variërend in lengte van vijf tot twaalf meter, waarvan het grootste deel de komende jaren aan vervanging toe is. Jaarlijks brengt de organisatie meer dan vierduizend zeevarenden en watersporters veilig aan wal.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD
Foto: een KNRM schip van de Valentijn klasse, Foto: Habbeke