Zeilvracht

Wind-assisted propulsion van schepen zal ieder jaar verdubbelen

Voortstuwing door de wind zal niet het volledige antwoord zijn om schepen emissievrij te maken, maar het zou ongeveer 30 procent van het voortstuwingsvermogen kunnen leveren. Dit maakt het vinden van een emissievrije oplossing voor de overige 70 procent een ‘makkelijker te kraken noot’, zegt Gavin Allwright, secretaris-generaal van de International Windship Association. Daarom verwacht hij dat de wind-assist-markt de komende jaren echt een vlucht gaat nemen.

Om de veilige bovengrens voor de opwarming van de aarde van 1,5 graden Celsius te bereiken, moeten ‘alle schepen die vandaag zijn ontworpen en gebouwd, aan het einde van hun levensduur in een wereld zonder uitstoot opereren’, zegt Allwright. Hij noemt windaandrijving een ‘primair hernieuwbaar’ waarvoor geen nieuwe infrastructuur nodig is. ‘Het kan tot 30 procent besparingen opleveren voor retrofits en mogelijk zelfs meer voor geoptimaliseerde nieuwbouw.’

Andere voordelen, benadrukt Allwright, is dat de technologie nu beschikbaar is. Daarnaast zijn er lease-opties en modulaire verhuur om kapitaalkosten te verlagen. Hij benadrukt dat de beschikbaarheid van secundaire hernieuwbare energiebronnen zoals NH3 / H2 en batterijen mogelijk nog een decennium verwijderd is.

Windenergie in de mix
Een deel van de mogelijke emissievrije oplossingen is (nog) niet geschikt voor de scheepvaart. De benodigde apparatuur wordt te duur, te groot, te zwaar of levert niet genoeg stroom. ‘Maar als 30 procent van het benodigde voortstuwingsvermogen door wind wordt geleverd, hoef je je alleen maar zorgen te maken over de andere 70 procent’, legt Allwright uit.

Hij ziet een mix die hij omschrijft als W.A.V.E .: wind, activiteit, vaartuig en eco-brandstoffen. Volgens hem levert wind tot 30 procent van de stroomvoorziening. Operationele optimalisatie (activiteit) kan resulteren in een energiebesparing van 20 procent en optimalisatie van vaartuigen in nog eens 20 procent besparing. Hierdoor blijft 40 procent over voor eco-brandstoffen. Dit is een veel gemakkelijkere noot om te kraken, omdat hun lagere energiedichtheid vaak veel meer ruimte aan boord van een schip vereist. ‘

Lees het gehele artikel op de bron: SWZ maritime