Passagiersvaart kijkt reikhalzend uit naar 2021
De extra coronasteun die het kabinet vorige maand aankondigde voor de evenementenbranche, zou ook moeten gelden voor de net zo hard getroffen passagiersvaart. Daarvoor pleit de Ledengroep Personenvervoer van het CBRB.
Het draait om de voorwaarden van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten. Voor de bedrijven uit de evenementenbranche wordt voortaan gekeken naar de juiste referentiemaanden. Dat zou ook voor de passagiersvaart redelijk zijn, zo heeft het CBRB aangekaart in een brief aan de Tweede Kamer.
Zo’n aanpassing komt tegemoet aan de situatie van bedrijven met seizoensgerelateerde activiteiten. Dit is mogelijk als men zou kiezen voor een ‘UWV-benadering’ vergelijkbaar met de NOW-regeling. Daarbij wordt gekeken naar de omzet over twaalf maanden in plaats van per kwartaal. Dat egaliseert de dalen en topt de pieken. Zo ontstaat een gemiddeld en eerlijk beeld, pleit het CBRB.
Verloren jaar
Een extra financiële ondersteuning bovenop de generieke maatregelen vanuit de overheid voor de passagiersvaartsector is er, ondanks de lobby van CBRB en BLN-Schuttevaer, tot op heden nog niet gekomen. Het lijkt erop dat de overheid niet voelt voor een noodfonds maar een sterke voorkeur heeft om vast te houden aan generieke maatregelen. Succesvol was het CBRB wel met de lobby om de SBI-codes (50.10 en 50.30) van de passagiersvaart en veerdiensten op de lijst te krijgen van sectoren die voor de algemene steunmaatregelen in aanmerking komen.
2020 is een verloren jaar voor de riviercruiserederijen en eigenaren van dagpassagiers- en partyschepen, constateren voorzitter Peter Wagemakers en secretaris Lotte Janssen-Verschoor van CBRB’s Ledengroep Personenvervoer.
“Gemiddeld hebben de cruiserederijen hooguit 15 procent van hun normale omzet behaald”, weet Wagemakers. “Degenen die het moeten hebben van Amerikaanse en Britse gasten, zitten daar nog onder. Die liggen gewoon al een jaar stil.”
Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant pagina 5
Foto: Trans River Line