Minister sluit visserij in deel IJsselmeer vanwege dioxinepaling
Landbouwminister Carola Schouten sluit twee visgebieden in het IJsselmeer omdat er paling zwemt met te veel gifstoffen. De sluiting gaat per januari in. Het gaat om locaties bij de haven van Urk en bij de Schokkerhaven. Vissers die er hun visgronden hebben worden gecompenseerd. Schouten werkt aan een regeling, meldt zij de Tweede Kamer.
Dubbelcheck
In de palingen zitten te hoge concentraties dioxine en pcb (polychloorbifenylen). Dat bleek al tijdens een eerste bemonstering in 2019. Tijdens een tweede check dit kalenderjaar zijn opnieuw te hoge waarden aangetroffen. Pas dan kan een minister de visgronden sluiten.
Gevarenzone
Paling is een vette vis die leeft van algen en bodemdieren van de rivierbodem. De soort krijgt verhoudingsgewijs veel gifstoffen binnen die niet afbreken en zich ophopen in het vet. Wat de effecten van dioxines op de paling zelf zijn, is niet bekend.
Op de locaties die nu dichtgaan is voor het tweede achtereenvolgende jaar een overschrijding gemeten. Andere gebieden zitten in de gevarenzone. Hier is bij de meting dit jaar voor het eerst een overschrijding vastgesteld. Het gaat om twee visgronden bij de Ketelbrug. Paling ten noorden van Urk, nabij het Urkerbos, en aan de overkant bij Medemblik bleef onder de kritische waarden.
Second opinion
De ledenraad van de Nederlandse Vissersbond gaat een eigen onderzoek doen naar de vervuiling van paling. Aanleiding is het verbod op palingvangst op twee plekken in het IJsselmeer. Volgens Anja Keuter, één van de leden van de ledenraad, geeft het onderzoek van Schouten geen representatief beeld.
Keuter wil een second opinion naar de beslissing van minister Schouten. Zij is verbaasd dat het onderzoek van de Wageningen Universiteit maar op twee plekken in het IJsselmeer is gedaan en alleen is gebaseerd op metingen in 2019 en 2020. Keuter zegt ook dat de minister zich houdt aan strengere Nederlandse regels, terwijl er al Europese regels voor aal gelden.