Nieuws

Kans op aanvaring met een windmolen op de Noordzee neemt toe

Verkeersveiligheid op de Noordzee is een groeiende uitdaging. Steeds meer koopvaardijschepen, windmolenparken en pleziervaart moeten ruimte op het water delen. De rijksoverheid stimuleert onderzoek om de complexe situatie op zee in goede banen te leiden.

De Kustwacht houdt er terdege rekening mee dat de hoeveelheid werk op en rond de Noordzee toeneemt. Sinds 2005 worden gegevens van scheepsbewegingen gedeeld met onderzoeksinstituut Marin, dat ook in Den Helder zit. De gegevens worden gebruikt voor rekenmodellen om te zien hoe de verkeerssituatie verandert. Marin hoort bij het kennisnetwerk To2 dat opereert onder de vlag van de rijksoverheid.

In hun verslag over dit jaar geeft Yvonne Koldenhof van Marin aan dat in het Nederlandse deel van de Noordzee continu honderdvijftig koopvaardijschepen onderweg zijn: ’Bovendien varen er recreanten, vissers en werkvaartuigen. Tel daar het groeiend aantal parken met windturbines, zonnepanelen of zeewierkweek bij op. Verkeersveiligheid op de Noordzee is een steeds grotere uitdaging’, zegt Koldenhof in het verslag dat To2morrow getiteld is.

Cruciale vraag is: hoe de veiligheid voor scheepvaart, milieu en infrastructuur te handhaven. Een methode is door risisco-analyses te maken. Die moeten inzicht bieden in het veiligheidsniveau en de impact van nieuwe windparken of autonome (op afstand bestuurde) schepen. Met TNO en Deltares wordt gewerkt aan veiligheidsmaatregelen die door de overheid kunnen worden ingevoerd.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium

Foto: Vattenfall