Nieuws

Rood Boven Groen stopt met ISM voor zeilschepen

Na 15 jaar een International Safety Management-systeem voor de zeilende zeevaart te hebben onderhouden, zal Rood Boven Groen met deze service gaan stoppen. In 2006 ontwikkelde Rood Boven Groen voor een eerste klant haar eigen ISM-systeem voor zeilschepen. Uiteindelijk telt haar ‘ISM-vloot’ op dit moment 15 schepen.

De reden om te stoppen is de druk die het onderhouden van het ISM-systeem legt op het bedrijf. Als DOC-houder (d.w.z., gecertificeerde walorganisatie) van veel verschillende schepen is zorgvuldige administratie en continue aandacht voor de veranderende maritieme wetgeving vereist. Rood Boven Groen heeft met pijn in het hart geconcludeerd dat het aan zowel tijd als geld ontbreekt om deze functie naar eer en geweten te blijven vervullen.

Het feit, dat er voor de zeegaande charterschepen nog nooit een passende wetgeving bestond, maakt dat de DOC-houder geen moment rust kent. Er is altijd gekeken aan welke wetgeving de schepen aangepast kunnen worden, en niet andersom. Begonnen bij het Certificate of Seaworthiness kwamen er tal van certificeringsopties in beeld zoals de oude en nieuwe Special Purpose Ship Code en het EU-dagtochtencertificaat. Zelfs het SOLAS-verdrag kwam ter sprake. Het gebrek aan een passend kader maakt ook dat de omringende EU-landen charterzeilschepen ieder op hun eigen manier beoordelen, waardoor een schip aan tal van additionele voorschriften moet voldoen om in de Europese wateren rond te kunnen zeilen.

Ondertussen veranderde de internationale STCW-code en daardoor ook de Nederlandse zeevaartbemanningswet, werd het Maritime Labour Compliance-verdrag van kracht en is de Maritime Single Window ingevoerd…

Eigenaar Stephan Kramer: “Ook bij mijn werk voor de koopvaardij verandert wetgeving, maar dat wordt jaren vantevoren aangekondigd. Daarnaast zijn er standaards zoals SOLAS en MARPOL die ik op alle koopvaardijschepen kan toepassen, of dat nou een passagierschip is of een dredger. Bij de zeilschepen is het ieder jaar weer een Russisch roulette welke wet wel en welke niet toegepast wordt, zoals bijvoorbeeld nu weer de Europese passagiersschepenregelgeving. Er is een constante druk om up-to-date te blijven en strategieën te bepalen. De kennis die daarvoor nodig is komt helaas niet ’s nachts aangewaaid.”

Voor Rood Boven Groen is het in de laatste jaren ondoenlijk gebleken om werknemers voldoende op te leiden en opgeleid te houden, om in dit speelveld stand te houden. “Ons opbrengst- en kostenpatroon is al een tijd lang niet meer commercieel reëel. We hebben ons best gedaan maar we kunnen simpelweg niet meer de kwaliteit en stabiliteit leveren die we zouden willen, en die de ISM-code vereist.”

Rood Boven Groen heeft haar ISM-systeem inmiddels dusdanig aangepast, dat de schepen ook zelfstandig verder kunnen, indien gewenst. Hiermee wil de ‘bemanning van RBG’ aangeven, dat de motivatie om te helpen als vanouds aanwezig is en blijft.

Bron: bericht van Rood Boven Groen

Afbeelding: een aantal Nederlandse zeeschepen in actie tijdens een ROTC YP in 2017, foto Steven Maier