Nieuws

Veel steun voor chartervaart op afwisselend streaming symposium

Het afwisselende en onderhoudende symposium dat de BBZ op donderdag 4 maart organiseerde maakte duidelijk dat er veel steun is voor de chartervaart bij verschillende overheden, en dat zij zoeken hoe ze de chartervaart kunnen helpen. Tevens zorgde het voor veel aandacht in verschillende kranten.

Staatssecretaris Mona Keijzer
Na een welkomstwoord door wethouder Esther Heutink van Enkhuizen was staatssecretaris Mona Keijzer aan het woord. Zij had ook alle begrip voor de hard geraakte chartervaart en gaf aan dat haar ministerie hard bezig is om de 15 miljoen extra steun voor de bedrijfsmatig geëxploiteerde historische zeilschepen beschikbaar te stellen. Deze steun zou zijn voor schepen die in het Register Varend Erfgoed staan ingeschreven of meer dan 50 jaar oud zijn. Tevens moeten ze voldoen aan de steunkaders van de TVL. Ook wees zij erop dat de ondernemingen in aanmerking komen voor de uitgebreide generieke steun.

De staatssecretaris vertelde dat ze de steun onder het culturele kader te laten vallen, waardoor er geen toestemming vanuit Brussel nodig is. Als dat wordt geaccepteerd kan het sneller beschikbaar komen. Voor het eind van de maand zal meer over deze steun bekend worden.

De Bruine Vloot is voor Den Haag belangrijk en wordt gezien. Als levend onderdeel van de geschiedenis van Nederland verdient zij extra steun. Op een vraag van dagvoorzitter Frank Ratelband gaf ze aan dat er meer steun zou komen dan de al eerder toegezegde 15 miljoen euro, maar dat lijkt geen harde toezegging.

Plaatselijke overheden
Verschillende plaatselijke overheden ondersteunen de chartervaart in deze corona-periode. Op korte termijn zijn de problemen acuut en doen gemeenten hun best om vooral de kosten voor de schepen te beperken. Havengelden worden kwijt gescholden of verlaagd, en gemeenten willen graag mee denken om de positie van de schepen te versterken. Het wordt duidelijk hoe belangrijk de chartervaart is voor gemeenten als economische bron, maar ook omdat ze toeristen naar hun havens brengen of trekken.

Financieringsfonds
Het bureau BMC (Bestuurs Management Consultants) werd door de gemeente Harlingen gevraagd om ook voor de langere termijn naar de chartervaart te kijken. Zij concludeerden dat de chartervaart steeds minder goed past in de veranderde financiële wereld van de banken. De soms dunne businesscase van de gedreven ondernemers is vaak onvoldoende voor de banken. Het onderpand, een oud schip met certificaten op basis van overgangsregelingen die zomaar kunnen vervallen bij slecht management zijn onzeker voor een rigide denkende bank.

Daarvoor denkt Rob van Hilten van BMC aan een op te richten Financieringsfonds voor de chartervaart dat garant kan staan voor leningen bij banken of andere investeerders. Het gaat om de financiering van ondernemingen in de wereld van de chartervaart. Een voldoende sterk fonds zou circa 50 miljoen euro moeten bevatten. Daarnaast zou dit fonds ook expertise op kunnen bouwen om financiële instellingen te adviseren.

Unesco Immaterieel Erfgoed
Gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel ondersteunt een dergelijk financieringsfonds en heeft de provincies Friesland en Flevoland erbij gehaald om samen verder onderzoek te laten doen om het financieringsfonds mogelijk te maken. Tevens deed van Hijum het voorstel om te proberen de chartervaart onder het Unesco immaterieel erfgoed te plaatsen, om extra aandacht te krijgen voor het bijzondere Varend Erfgoed.

Chartervaartondernemer
Chris Roch uit Harlingen

Wethouder Paul Schoute uit Harlingen stelde voor dat het kernteam dat het symposium heeft georganiseerd ook de regie blijft houden om het gesprek met de verschillende overheden op gang te houden.

Als laatste kreeg het NBTC de ruimte om hun project rond de chartervaart te tonen. Daar wordt hard aan gewerkt en in mei komt daarvoor een plan van aanpak. Hier gaat het niet om het behouden van de chartervaart, maar het NBTC ziet toerisme als middel om bijvoorbeeld erfgoed beter te kunnen behouden. Hier zal op een ander moment meer aandacht aan besteed worden in de Zeepost. Hieronder kan je wel een video zien over de ambitie formulering van de werkgroep bij het NBTC.

Het symposium werd georganiseerd door een kernteam onder voorzitterschap van Gert Loomeijer. Het werd mogelijk door De Vereniging van Zuiderzeegemeenten en de Vereniging van Waddenzeegemeenten, gemeenten Terschelling, Enkhuizen en Harlingen, Zuiderzee Museum, Ondernemersfonds Enkhuizen en de BBZ.

Wouter van Dusseldorp

Je kan het symposium hier terugkijken op vimeo

Openingsafbeelding: een screenshot uit het interactieve deel van het symposium