Nieuws

Bataviahaven wil liggelden bruine vloot ook deze zomer niet verhogen voor eigen schepen

Het college van B&W heeft op 9 maart een voorstel gedaan voor verdere steun aan de Chartervloot in Batavia Haven. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het zomertarief voor de periode van 1 april tot 1 november 2021 te verlagen naar het niveau van het wintertarief. Indien dit voorstel wordt overgenomen door de gemeenteraad, wordt het kostenniveau om een ligplaats in te nemen aanmerkelijk verlaagd.

Het voorstel van b en w is om het zomertarief te verlagen voor 1 april tot 1 november dit jaar. Deze verlaging geldt alleen voor schepen van de bruine vloot die Bataviahaven als thuishaven hadden in 2019 en 2020. Ook wil het college dat de Stichting Bataviahaven gecompenseerd wordt voor de liggelden die dan misgelopen worden. Daarvoor zou maximaal 25.000 euro uitgetrokken moeten worden.

Na rijp beraad heeft bestuur van de Stichting Batavia Haven besloten dat zij voornemens is om ook af te zien van het in rekening brengen van het wintertarief tussen 1 april en 1 november 2021. Stichting Bataviahaven wil de schippers hiermee tegemoet komen, zodat zij wat meer lucht hebben om de crisis te boven te komen. Dit op voorwaarde dat de gemeenteraad instemt met het collegevoorstel. Indien dit onverhoopt niet het geval is ontstaat een nieuwe situatie waarover het Bestuur van Stichting Batavia Haven zich dan weer zal buigen.

Tegelijkertijd komt het stichtingsbestuur met een voorstel om het voor schepen uit de vaste vloot van Batavia Haven, ook in de winter aantrekkelijk te maken in de haven te verblijven. Batavia Haven wil graag een aantrekkelijke thuishaven zijn voor de vaste vloot die ook in winter een mooi aangezicht biedt. Dit wordt de komende tijd in overleg met de gemeente Lelystad verder uitgewerkt.

Bron; persbericht Batavia Haven

Het bericht werd ook geplaatst in:

de Scheepvaartkrant

de Stentor