Nieuws

Charterschippers betalen minder liggeld in haven van Enkhuizen

Het college van B & W in Enkhuizen stelt de gemeenteraad voor om, net als in 2020, tijdens het vaarseizoen het wintertarief te hanteren in plaats van het zomertarief. Met deze maatregel wil het college de schippers van de chartervaart financieel tegemoet komen, nu zij als gevolg van het coronavirus nauwelijks kunnen uitvaren. Het gaat per schip om honderden euro’s.

De gemeente wil voor toerisme en chartervaart een aantrekkelijke gemeente blijven ten opzichte van andere gemeenten, die ook dergelijke maatregelen nemen. Enkhuizen is met een vloot van 45 schepen een van de grootste charterhavens van Nederland.

Veel ondernemers in de chartervaart liggen al tientallen jaren in Enkhuizen. Zij hebben nu ze nauwelijks met publiek kunnen varen de grootste moeite om hun hoofd boven water te houden. Ze hebben weinig inkomsten en aardig wat kosten in het onderhoud van hun schepen, die ook gekeurd moeten worden om geregistreerd te blijven als charterschip.

Toeristenbelasting
Bovendien is de sector van groot belang voor zowel de gemeente als voor andere vormen van bedrijvigheid. Havengelden en toeristenbelasting voor de gemeente, maar ook voor de detailhandel, horeca en toeleveringsbedrijven is de zogenoemde bruine vloot van groot belang. Dus vindt het college het gerechtvaardigd om het tarief voor de zomerabonnementen in de gemeentelijke haven komend seizoen te verlagen.

Onbeperkt
Wat meespeelt is dat de verwachting is dat het aantal toeristen, zowel Nederlands als Duits, de komende maanden beperkt blijft. Het missen van deze inkomsten raakt de sector hard, omdat de omzet in slechts een paar maanden verdiend moet worden.

De gemeenteraad neemt op 30 maart een besluit over dit voorstel.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD