Nieuws

De noodlijdende bruine vloot wil werelderfgoed worden, maar wat levert dat op?

Met een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst denken de schippers van de bruine vloot hun historische zeilschepen te kunnen behouden en beschermen. Maar hoe lucratief is een plek op die lijst? En is de bruine vloot überhaupt een wereldwonder? ,,Blijf realistisch en klop het niet op.”

,,We hebben iets bijzonders in handen en daar moet meer aandacht voor komen.” Zo lanceerde Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum begin deze maand zijn idee om de 450 historische zeilschepen van de bruine vloot op de Werelderfgoedlijst te krijgen. ,,Erkenning kan bescherming opleveren, maar ook de commerciële positie verstevigen.” Geld krijgen voor het varend erfgoed bij culturele fondsen en banken is lastig voor schippers.

Hoe realistisch is dat streven? De Stentor vroeg het aan verschillende experts. Tussen de regels door vertellen kenners dat de bruine vloot zich niet moet blindstaren op de Werelderfgoedlijst. Want de schepen an sich zijn geen wereldwonderen. Kansrijker is eerst een plek op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dan gaat het niet om behoud van schepen, maar om de cultuur van het varen met historische zeilschepen. Op de inventaris staan ook de Strontweek, het carbidschieten, en het bloemencorso in Sint Jansklooster.

Bruine vloot ziet vooral winst in betere samenwerking
Het gezamenlijke doel van een plek op de UNESCO-lijst kan de samenwerking binnen de bruine vloot versterken. Dat verwacht hun voorman Paul van Ommen. ,,Het is iets voor de heel lange termijn, maar dat is ook goed voor ons. We kunnen de samenhang van de vloot en de samenwerking met botters, scheepswerven en musea beter benutten.”

Wat maakt volgens hem de bruine vloot bijzonder? ,,De enorme omvang van 450 schepen. Zij vervoeren jaarlijks 380.000 mensen en brengen hen in contact met cultureel erfgoed. Bij de bruine vloot horen waarde-, zeil- en mastenmakers. Tegenwoordig is alles hightech, maar dit is langzaam. We vinden het allemaal prachtig, het heeft bestaansrecht en dat is mooi.”

En wereldwijd? ,,Het viert onze maritieme cultuur, die Nederland al worstelend met water en zoekend naar techniek gevormd heeft. Onze schepen speelden hierin een belangrijke rol. Daarnaast heeft Nederland 6000 kilometer aan vaarwegen en die houden we mede in stand door er met schepen gebruik van te maken.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: De Stentor, alleen voor abonnees