Nieuws

Stroomkabel windpark Schiermonnikoog komt een stukje westelijker, maar weerstand blijft groot

De twee stroomkabels op Schiermonnikoog lijken wat westelijker te komen liggen om de natuur te sparen. Voor tegenstanders is het niet genoeg. De twee 220 kV-kabels moeten de verbinding vormen met het windpark dat zestig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog gaat komen. In januari besloot toenmalig minister Eric Wiebes (Economische Zaken) dat de kabels door de Waddenzee en Schiermonnikoog komen, ondanks fel protest van onder meer de Waddenvereniging.

Het beoogde tracé voerde door het meest oostelijke deel van het eiland, door een (natuurlijke) geul. Bij een online informatiesessie werd gisteravond duidelijk dat het ministerie en netbeheerder TenneT dat inmiddels niet zo geschikt meer vinden. De aanleg zou een forse ingreep vormen op de natuur. Zo zou alleen al voor alle ingraafwerk een soort kanaal van honderd meter breed moeten worden gegraven, over de gehele breedte van het eiland.

De voor- en nadelen van beide tracés worden de komende maanden op een rij gezet, maar ministerie en TenneT lijken er al op te rekenen dat de wantij-variant wordt gekozen.

Lees het gehele artikel op de bron: LC premium

Afbeelding: Het voorkeurstracé (in oranje) gaat onder het eiland door. afbeelding Tennet