Aansprakelijkheidslimiet mogelijk inzet juridisch onderzoek ‘MSC Zoe’
Met het strafrechtelijke onderzoek naar de ‘MSC Zoe’ wil de Nederlandse overheid mogelijk een beroep van MSC op de aansprakelijkheidsbeperking van reders voorkomen. Als de rederij zich daarop beroept, zou Nederland voor de opruimkosten kunnen opdraaien.
Dat zegt verzekeringsdeskundige Cor van Maurik van BRR Schadeverzekeringen in een interview met deze krant. Het is volgens hem niet gebruikelijk dat er na het verlies van lading een strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd. ‘Mogelijk willen de autoriteiten op deze wijze voorkomen dat de reder zijn aansprakelijkheid beperkt, wat betekent dat de overheid voor de opruimkosten van het incident zou opdraaien’, zegt hij.
MSC zegt in een persbericht dat de Nederlandse en Duitse autoriteiten zich geen zorgen hoeven te maken en dat de rederij de volledige opruimkosten op zich neemt. Dat is volgens Van Maurik ‘opmerkelijk’ omdat een incident als dit een ‘enorme staart’ kan hebben en ‘vele miljoenen’ aan kosten met zich mee kan brengen. Maar hij sluit niet uit dat MSC daadwerkelijk de volledige rekening zal betalen om zo imagoschade te voorkomen. Het openbaar ministerie lijkt in ieder geval geen risico te willen nemen en een stok achter de hand te hebben indien de rederij zich toch op zijn aansprakelijkheidsbeperking beroept.
Aansprakelijkheidsbeperking
Reders kunnen middels het internationale Londense Limitatie Verdrag (Convention on Limitation of Liability for Maritime Claims 1976, red.) hun aansprakelijkheid voor ongevallen beperken. Als een reder een beroep op dat verdrag doet kunnen de kosten slechts tot een bepaald bedrag op het bedrijf worden verhaald, waarbij dat bedrag afhankelijk is van de grootte van het schip.
Aanwijzing voor strafbaar feit
Het Functioneel Parket maakte afgelopen vrijdag bekend een strafrechtelijk onderzoek in te voeren naar het incident. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Maritieme Politie en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onder leiding van een officier van justitie van het Functioneel Parket, richt zich op hoe dit incident heeft kunnen gebeuren en of er iemand verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Mocht blijken dat MSC inderdaad iets te verwijten valt, dan kan Nederland bezwaar maken indien de rederij zich toch op zijn aansprakelijkheidsbeperking beroept.