Afmelding keuringen blijven achter, maar de eerste schepen varen weer.
Het grootste deel van de zeilvloot heeft inmiddels het aanvullend onderzoek ondergaan. De tijd die nodig is voor de afhandeling van verholpen afkeurpunten zorgt nu voor de grootste onzekerheid bij schippers.
Maar er zijn ook schepen die al weer varen en proberen met een goed seizoen de stress van de winter achter zich te laten. Een update van de keuringen levert op dat van de 142 gekeurde schepen nog maar 12 schepen met A punten (punten die direct verholpen moesten worden) zijn ‘afgemeld’ en dus het water weer op mogen. Er zijn ook schepen zonder A punten, die gewoon door kunnen blijven varen, maar toch ligt dat aantal van 12 te laag. Het geeft aan dat de afhandeling na het onderzoek achterblijft. Schippers maken zich daar zorgen om, omdat de eerste reserveringen al dichtbij zijn. De BBZ heeft de suggestie gedaan bij de ILT om met een standaard afmeldformulier te komen om het proces te vereenvoudigen. Het zou maar een klein stapje zijn, maar alles helpt.
Er wordt weer gevaren
De eerste schepen zijn dus al wel weer op het water. Ze zijn beklopt, van alle kanten bekeken en de ILT heeft er met de neus bovenop gestaan. De onzekerheid die er bestond over de waarde van de veiligheidscertificaten is weggenomen.
Naast het wegnemen van die onzekerheid is een belangrijke positieve opbrengst van de actie de kennisvergroting bij schippers, Keurende Instanties en de overheid. Het werken met een Tuigboek is nieuw bijvoorbeeld en geeft een beter beeld van de precieze samenstelling en veranderingen in de tuigage. De kennisuitwisseling, en soms erg intensieve samenwerking van schippers, is ook een goede ontwikkeling, en de actie levert een steeds beter beeld op van het wettelijke normenkader ESTRIN en de beperkingen daarvan. Die nieuw vergaarde kennis moet ingezet worden om het normenkader te verbeteren en aan de eisen van de tijd aan te passen.