Duurzaamheid

Als het werkt … dan werkt het zo: Zoutwateraccu

In de Schuttevaer rubriek Als het werkt… dan werkt het zo wordt deze week de Zoutwateraccu besproken. Op het eerste gezicht is het vreemd, een accu waarin zoutwater zit. Maar het principe heeft zich al bewezen: er valt elektrische energie uit zoutwater te halen en het is er ook weer terug in te stoppen. De zoutwateraccu is geboren. Het is zonder meer één van de schoonste methoden om elektriciteit te winnen. Maar of alle schepen binnenkort op zoutwateraccu’s zullen varen, valt te betwijfelen. Het zeilend charterschip Vrijbuiter gaat op dit moment wel over op elektrische aandrijving met zoutwateraccu’s.

Hoe werkt het? Moeder natuur streeft naar het tenietdoen van verschillen. Bergen vullen dalen, warm en koud water worden samen lauw water en iets dergelijks gebeurt ook met zout- en zoetwater. Die willen brak water vormen. Waarom is dat zo?

Omdat er dan energie vrijkomt. Bij bergen is dat potentiële energie, bij warm water is dat thermische energie en bij zoutwater is dat elektrische energie. Maar die energie moet je dan nog wel zien te winnen en daarvoor zijn vaak ingewikkelde installaties nodig.

Zout-ionen
Wat zit er zoal in een zoutwateraccu? Dat zijn in principe twee componenten, een hoeveelheid zoet water en een hoeveelheid zeer zout water. Er zit zoveel zout in, dat het vrijwel niet mogelijk is er nog een schepje extra zout in op te lossen. Deze twee vloeistoffen zijn gescheiden, maar niet helemaal. Er zit een membraan tussen dat alleen voor zout-ionen doorgankelijk is, niet voor watermoleculen. Zoutionen zijn elektrisch geladen deeltjes van het zout. Als deze zout-ionen door het membraan (een soort filter) zouden gaan, zouden de concentraties zout in beide vloeistoffen weliswaar gelijk worden, maar omdat het membraan alleen geladen deeltjes doorlaat, zou de elektrische lading juist worden scheefgetrokken. Dit is een situatie die uit zichzelf niet kan ontstaan. Het is vergelijkbaar met een rots die niet naar beneden, maar juist tegen de berg op zou vallen.

Lees hoe het dan werkt in het artikel van Jaap Gestman Gerardts in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: Solar 365