InfrastructuurNatuur

Amsterdam krijgt definitief fietsbrug over het IJ

De financiering voor de Oostbrug is rond. De Vervoerregio en de gemeente gaan samen de brug betalen en aanleggen. De fiets- en voetgangersbrug komt tussen het Azartplein en de Johan Van Hasseltweg.

Tegen de brug was veel weerstand vanuit de binnenvaartwereld. Koninklijke Binnenvaart Nederland had grote bezwaren tegen eerdere ontwerpen maar kan leven met deze aangepaste variant met twee doorvaartopeningen en een lang recht vast gedeelte dat hoog genoeg is voor vierlaags containervaart.

De brug over het IJ is belangrijk voor de bereikbaarheid tussen Noord en de rest van de stad. Net als de gemeente Amsterdam wil de Vervoerregio nu extra geld reserveren. Want de brug over het IJ zorgt ervoor dat veel gebieden in de stad en de regio beter bereikbaar worden met de fiets.

Bereikbaarheid

Via de Oostbrug zijn (elektrische) fietsers uit Noord straks zo’n 10 á 12 minuten sneller aan de oostkant van Amsterdam. En ze hoeven niet meer af te stappen voor de pont. De Oostbrug sluit aan op de binnenring, de snelle fietsverbinding om het centrum van Amsterdam. Zo zijn fietsers straks ook snel in het centrum.

Financiering

De kosten voor het aanleggen van de brug zijn geschat op ongeveer 300 miljoen euro. De gemeente en de Vervoerregio betalen allebei de helft voor de bouw van de brug. Daarnaast reserveert de gemeente geld voor veilige routes van en naar de brug. De Regioraad moet nog instemmen met dit besluit.

Steeds meer reizigers

Wethouder Melanie van der Horst is blij dat Amsterdam de Oostbrug nu samen met de Vervoerregio kan bouwen: “Een vaste verbinding tussen Noord en de rest van de stad is belangrijk voor de inwoners van Amsterdam en de gemeenten ten noorden van de stad. Er worden ontzettend veel woningen en werkplekken gebouwd in de hele regio. Het aantal mensen dat het IJ wil oversteken neemt daarom toe. De ponten kunnen dat niet aan. We verwachten dat elke dag tussen de 20.000 en 25.000 mensen de brug gaan gebruiken.”

Planning

De gemeente en de Vervoerregio werken samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Holland, Port of Amsterdam en het Centraal Nautisch Beheer. De komende jaren werken we de plannen verder uit. Daarna nemen we het besluit om te bouwen en maken we de opdracht bekend aan marktpartijen. De bouw van de brug kan dan starten in 2031 en is op zijn vroegst klaar in 2034.

Westbrug

Na de Oostbrug de gemeente Amsterdam ook plannen voor de Westbrug. Die komt tussen de NDSM-werf in Amsterdam-Noord en de Danzigerkade in Amsterdam-West.

Bron: persbericht gemeente Amsterdam