Nieuws

Besluit over verzegeling vuilwatertanks aangepast

Het ministerie van I&W bereidt een wijziging voor, van het Besluit dat op een pleziervaartuig de afsluiter tussen opvangtank/toilet en de huiddoorvoer in gesloten stand verzegeld moet zijn, om ongezuiverde lozing te voorkomen.

Op een internetconsultatie kwamen bijna 4000 reacties. Daaruit blijkt dat verreweg de meeste insprekers, waaronder de vier landelijke watersportorganisaties, van mening zijn dat bepaalde voorwaarden ontbreken om de verzegelingsplicht in te voeren. Als voorwaarden komen in de reacties steeds terug: er moeten voldoende functionerende innamepunten worden gerealiseerd, en er moeten zuiveringsvoorzieningen op de markt zijn die aan boord kunnen worden gebruikt.
Naar aanleiding van de reacties is op enkele punten het besluit aangepast en de toelichting aangevuld. Ook treden de regels over verzegeling pas na 1 januari 2026 in werking. Met de reacties is rekening gehouden bij het opstellen van de regels die ten aanzien van de verkrijging van het zegel in de Omgevingsregeling zijn gesteld. Daarnaast is er een voorlichtingscampagne gelanceerd.

Lozingsverbod

Sinds 2009 is het verboden om ongezuiverd toiletwater te lozen, maar dit wordt volgens het ministerie op grote schaal overtreden. Doel van deze wijziging is om eigenaren van pleziervaartuigen te verplichten om de afsluiter in de leiding tussen (de opvangtank van) hun toilet en de huiddoorvoer in gesloten stand te verzegelen. Daardoor wordt het onmogelijk om ongezuiverd toiletwater onder de waterspiegel te lozen en is men genoodzaakt om de opslagtank bij een ontvangstinstallatie uit te laten pompen. Indien er een zuiveringsinstallatie aan boord is die een typegoedkeuring heeft, of indien gewaarborgd is dat via het toilet uitsluitend urine geloosd wordt, geldt de verzegelingsplicht niet.
Met de invoering van de verzegelingsplicht wordt het lozingsverbod beter handhaafbaar.

Verwachte effecten

  • Eigenaren van pleziervaartuigen zullen door de verzegeling genoodzaakt zijn hun opslagtank regelmatig te laten uitpompen bij een ontvangstinstallatie, die bij jachthavens met meer dan 50 ligplaatsen verplicht aanwezig moet zijn. Dit heeft dus gevolgen voor eigenaars van jachthavens.
  • Eigenaren van pleziervaartuigen die regelmatig langere tijd op zee of in het buitenland verblijven, zullen interesse hebben in een technische oplossing die gelijkwaardig is aan verzegeling, bijvoorbeeld een automatische afsluiter die verbonden is met GPS. Dit heeft dus gevolgen voor mogelijke fabrikanten en leveranciers van dergelijke technische voorzieningen. Zij kunnen aan de minister verzoeken om een gelijkwaardigheidsverklaring.
  • Een deel van de eigenaren zal vanwege de verzegelingsplicht besluiten om de opslagtank te vervangen door een zuiveringsvoorziening met de voorgeschreven typegoedkeuring. Dit heeft dus gevolgen voor fabrikanten en leveranciers van deze zuiveringsvoorzieningen.
  • De betere handhaafbaarheid van het lozingsverbod zal een positief effect hebben op de bescherming van de gezondheid van zwemmers in oppervlaktewater.
    Voor de waterbeheerders (met name waterschappen en Rijkswaterstaat) wordt door de verzegelingsplicht de handhaafbaarheid van het lozingsverbod verbeterd.

Bron: WatersportTV-online.
Foto: ©Dechos.