Beurtveer met weinig wind gewonnen door de Welvaart
Op maandag 17 oktober ging de Beurtveer weer van start met 15 historische zeilschepen. Er werd gevaren zoals een eeuw geleden het personenvervoer plaats vond: zeilend, bomend en jagend, maar in ieder geval zonder de motor te gebruiken. De klipper Welvaart van Christiaan Prins bleek het snelst met een zeiltijd van 30 uur en 33 minuten.
Het beurtveer van 2022 was een zeilwedstrijd met weinig wind. Maandag bij de start was er nog wat wind, die echter in de avond afnam. De meeste schepen kozen als eerstee haven voor Medemblik, waarna enkele Lemmer ook aandeden. Toen hield de wind echter op. Sommige schepen poogden nog om een haven aan te doen of langzaam naar Durgerdam te komen. Anderen namen een deel van de verplichte extra rusttijd op door voor anker te gaan.
Op dinsdagmiddag kwam er wat oostelijke wind en werd het bijzonder druk in Hoorn, alsof alle schepen ineens dáár moesten zijn. Hierna werd Volendam aangedaan en de reis met weinig wind naar Durgerdam voortgezet, waar de schepen verplicht 6 uren rust moesten nemen. Woensdag zou er wind komen, uit het oosten en langzaam toenemend. De eerste schepen vertrokken rond elf uur om via een aantal havens naar Workum te gaan. De wind was inmiddels oostelijk, zodat er vanaf Amsterdam eerst gekruist moest worden. Een andere groep schepen wachtte tot in de middag, wanneer de wind was wat toe genomen. Meer wind zou immers een snellere zeiltijd betekenen. De wind met kracht 5 tot 6 maakte het wel mogelijk om de laatste havens nog aan te doen. Helaas moest de Eenvoud in Medemblik opgeven vanwege schade bij het uitvaren.
Bottleneck het Soal
De grote bottleneck van deze Beurtveer bleek echter het Soal in Workum. Dat lag bijna pal in de wind, en over het dijkje ernaast was het zeer moeilijk om te jagen. Met ankers en verhaallijnen moesten de schepen naar binnen, wat een enorm oponthoud betekende wanneer iemand vast liep of slechts zeer moeilijk vooruit kwam. Door deze file voor Workum dreigden verschillende schepen niet op tijd te kunnen finishen, en het heeft ook zeker invloed gehad op de einduitslag.
Strontrace
De strontrace was ook een zware wanneer schepen niet kunnen zeilen door te weinig wind. Bomend over het Markermeer, jagend en bomend door de ringvaart, het ging allemaal niet vanzelf. Pas terug naar Workum kon er goed gezeild worden. Met een stevige wind stoven de lichte strontschepen naar Workum, waar ze vóór de drukte aankwamen. De eenvoud werd eerste, gevolgd door de Sterke Jerke.
In de zware stront-klasse voeren de Spes en de Willem Jacob een zware strijd uit. Zij hadden beide gekozen voor de route via Haarlem. Na een dag naast elkaar bomend app de ringvaart kon de Spes voor de Willem Jacob vertrekken. En zij gingen ervoor, ze waren eerder in Workum en kwamen redelijk bomend voorbij een vastgelopen beurtveerschip. De zwaardere Willem Jacob moest met lijnen en ankers naar binnen getrokken worden en werd dit jaar tweede.
De Avontuur en de kraak Vooruitgang voeren via Amsterdam naar Warmond en kwamen later. In de tweede schippersvergadering werd de finishtijd verschoven naar vrijdag 9 uur, zodat de Avontuur nog kon finishen.
Als je het Beurtveer terug wilt kijken kan dat op de Track & Trace van Zeilvaart Warmond
Ook in de Schuttevaer een artikel over de Beurtveer, alleen voor abonnees
Foto: de schepen liggen klaar voor de start in Workum, © WvD