Bij de witte bontjassen op de Wadden is de groei eruit
Midden in de winter worden de jongen van de grijze zeehond geboren op zandplaten en eilanden in de Waddenzee. Uit tellingen blijkt dat de enorme groei van de laatste jaren is gestokt. ‘Misschien maken wij hun leefgebied wel steeds kleiner, met al onze windparken op zee.’
Het onbewoonde Waddeneilandje Griend, tussen Harlingen en Terschelling, was de voorbije maanden weer één grote kraamkamer. Ruim 150 pups van de grijze zeehonden werden er geworpen, compleet met witte bontjas tegen de winterse kou.
“Vroeger lag de piek in het aantal geboortes rond Nieuwjaar”, vertelt Sophie Brasseur, onderzoeker van Wageningen Marine Research. Brasseur bezoekt iedere winter met collega’s het afgesloten eilandje. “Die geboortepiek is in de loop der jaren steeds verder naar voren geschoven. We weten niet waarom, maar nu komen de meeste jongen rond sinterklaas ter wereld.”
Zij was de voorbije maand met collega’s op Griend om daar pups te tellen en zoveel mogelijk vrouwtjes op de foto te zetten. “Dat proberen we al sinds 2013, om van te leren. Zo weten we nu dat de meeste vrouwtjes vrijwel elk jaar terugkomen om een jong krijgen. “We zien elk jaar nieuwe dieren verschijnen, maar ook veel oude bekenden. Grijze zeehonden zijn rond de leeftijd van vijf jaar geslachtsrijp. Dan komen ze terug om jongen te werpen op de plek waar ze zelf geboren zijn.”