Nieuws

BRANDBRIEF: Kabinet moet nog één keer de portemonnee trekken

Terwijl nieuwe versoepelingen steeds dichterbij komen, zien ondernemers in het toerisme en in de congresbranche het helemaal niet zo zonnig in. Als het kabinet het voornemen om de steunpakketten te stoppen doorzet, zullen tientallen touringcarbedrijven, congreslocaties en rederijen alsnog omvallen, is de vrees. Ze roepen het kabinet in een brandbrief op nog één keer de portemonnee te trekken.

Nog even en Nederland is, als alles meezit, eindelijk verlost van beperkingen als de anderhalvemetermaatregel. Waar dat bij veel ondernemers tot optimisme leidt, geldt dat niet voor diegene die afhankelijk zijn van binnenlandse- en buitenlandse gasten, zo blijkt uit de brandbrief die een groep zeer verontruste ondernemers aan het kabinet stuurt.

’Wij hebben een touringcarbedrijf, rondvaartboten, grote locaties voor zakelijke beurzen. Dat in Nederland straks vrijwel alles weer kan en mag, helpt ons onvoldoende. Er komen bijvoorbeeld nog geen groepsreizen vanuit Duitsland of andere landen en ook Nederlanders ondernemen voorlopig nog geen uitjes in grote groepen’, zo valt in de brief te lezen.

Het maakt dat velen het alsnog niet zullen redden als de steun vanaf oktober ophoudt, zo waarschuwen tientallen bedrijven als de Koninklijke Jaarbeurs, MECC Maastricht, RAI Amsterdam en branchepartijen als het platform Gastvrij Nederland, MKB-Nederland, KHN en RECRON in de brandbrief aan het kabinet. ’Nu stoppen met steun zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie’.

Eindstreep
Het steekt de groep dat de steun wegvalt op het moment dat de eindstreep van de coronacrisis in zicht is, zegt ondernemer Gert Jan Nell van Rederij van Hulst. „Ik vind het heel erg kwalijk dat we na zo’n zwaar jaar nu alsnog in het afvalputje worden gedrukt.” Zijn bedrijf met acht rivierschepen is in grote mate afhankelijk van Duitse en Amerikaanse toeristen die een dagtocht maken door bijvoorbeeld het Groene Hart.

„Normaal gesproken kunnen we tussen de 150 en 200 man kwijt op zo’n boot, nu nog maar 60. Terwijl het in het hoogseizoen verdiend moet worden, hebben we dit jaar miljoenen verlies gedraaid. En straks, precies in het laagseizoen, stopt de steun. Maar niemand gaat in december een dag op een boot zitten.”

Pijnpunt
Groot pijnpunt is dat het vaak gaat over ’kapitaalintensieve’ bedrijven, die dure wagenparken, vloten, of grote panden bezitten. Dat maakt het lastig het bedrijfsmodel om te gooien. „Wij hebben hier voor 10 miljoen aan rondvaartboten liggen, daar kun je niet ineens zand of iets anders mee gaan vervoeren”, aldus Nell.

De ondernemers en branches roepen het kabinet op om in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen. „Onze bedrijven zijn geen ’dor hout’. Wij zien en hebben volop perspectief. Maar zonder steun redden wij het niet. Red ons, net zoals we de laatste coronapatiënt op de ic ook redden.”

Bron: NHD

Afbeelding: de River Queen van Rederij van Hulst