Zeilvracht

Brodosplit gaat ’s werelds grootste elektrisch aangedreven zeilschip bouwen

Brodosplit in Kroatië gaat binnenkort beginnen met de bouw van een driemastschoener, een volledig milieuvriendelijk schip dat zal worden aangedreven door elektromotoren, terwijl de batterijen worden opgeladen door te zeilen, waardoor het schip geen CO2 in het milieu brengt. Het project voor de ontwikkeling van een voortstuwings-systeem voor schepen komt uit het IRI2-programma, waaraan de Europese Unie 60 procent heeft medegefinancierd. De bedragen waar het om gaat zijn niet bekend gemaakt.

Het ontwerp voor het schip ‘Klara’ is al klaar, een klassieke driemastschoener, maar de faculteit Electric Engineering van de Universiteit van Osijek in Kroatië wilde het project verder verbeteren. Daarbij is alles gebaseerd op het principe van het gebruik van hydrokinetische energie. Door de draaiende schroef wordt tijdens het zeilen elektriciteit opgewekt. Op deze manier kan je met windenergie een generator aandrijven. Zo kan je windenergie opslaan in batterijen.

“De wind geeft het schip bijvoorbeeld energie voor een snelheid van tien knopen, en we brengen het terug tot zes knopen en slaan het verschil in energie op in de batterij.”, stelt Osijek-hoogleraar Željko Hederić. Wanneer geen zeilen gebruikt worden, wordt het schip aangedreven door twee elektromotoren met elk een vermogen van 150 kilowatt. Ze worden gevoed door een systeem van batterijen die continu worden opgeladen vanuit verschillende bronnen. Wanneer het een vaarsnelheid van zes knopen bereikt, heeft het schip slechts 60 kilowatt aan vermogen nodig, wat een laag vermogen is voor een schip van 500 bruto ton, legt Brodosplit uit.

Het schip zal worden uitgerust met 30 ton batterijen, waarvan de capaciteit figuurlijk vergelijkbaar is met 60 Tesla-auto’s. Om precies te zijn, het heeft een totaal van maximaal 2300 kilowattuur, wat zorgt voor meer dan 50 uur varen uitsluitend op opgeslagen elektriciteit als er geen wind is. Vanwege de navigatieveiligheid heeft het schip twee dieselmotoren die alleen worden ingeschakeld als dat nodig is.

Wat het zeilschip Split onderscheidt van soortgelijke schepen, is dat het schip tijdens het varen zijn batterijen oplaadt, maar op een zeer ingenieuze manier. Er wordt gebruik gemaakt van een systeem van de reeds genoemde scheepsschroeven met variabele spoed en speciale vleugelgeometrie, die dienst doen als hydroturbine.

Alle relevante informatie wordt verzameld en bewaakt op de brug. Van meteorologische gegevens, zodat de kapitein weet waar de wind het meest gunstig is, naar alle andere scheepssystemen en voortstuwing, stroomvoorziening in batterijen, motorwerking, zonnepanelen, windturbines, warm water en energieverbruik. “Alle” inkomsten “en” uitgaven “van energie op het schip zullen vanaf één plek worden beheerd, gecontroleerd en geoptimaliseerd”, aldus de scheepswerf in Split.

Bij de boeg en achtersteven van het zeilschip zijn twee verticale windturbines gepland om het schip van elektriciteit te voorzien terwijl het in de haven of voor anker ligt. Op het dak van de bovenbouw wordt een fotovoltaïsche zonne-energiecentrale geplaatst. Zo wordt het schip voorzien van elektriciteit, warmte en water uit volledig hernieuwbare bronnen: alle energie wordt verkregen zonder enige uitstoot van kooldioxide.

Lees het gehele artikel op de bron: Total Croatia News