Nieuws

Bruine vloot is ondanks lege bankrekening positiever over toekomst

De rekeningen zijn vrijwel leeg. Het vaarseizoen dreigt een financiële strop te worden. Toch zijn de 450 schippers van de historische bruine vloot, in onder meer Kampen, Harderwijk en Lelystad, optimistischer over de toekomst. Hun voorman Paul van Ommen legt na het symposium van gisteren uit hoe dat kan.

Is met een investeringsfonds, meer toeristen en een plek op de Werelderfgoedlijst de bruine vloot gered?
Van Ommen: ,,Ik kijk er op twee manieren naar. De algemene steunmaatregelen, het speciale noodfonds en lokale hulp, zoals verlichting van havengelden, moeten de vloot door de crisis halen. De genoemde initiatieven zijn gericht op de lange termijn en moeten ervoor zorgen dat de vloot beschermd blijft en veerkrachtig wordt.”

Waar verwacht u het meeste van? 
,,Hoe we samen met overheden de waarde van ons cultureel erfgoed beter kunnen vermarkten bij toeristen. Tijdens het grote protest bij Pampus kwamen we achter het maatschappelijk nut van de vloot. Schippers werden geraakt door de grote aandacht. Wij vinden het fantastisch jaar in jaar uit te ploeteren met onze schepen, maar blijkbaar vinden anderen dat ook. Wij hebben iets bijzonders in handen en dat moeten we beter vertellen.”

Kan een plek op de Werelderfgoedlijst daarbij helpen?
,,Het kan heel waardevol zijn en elkaar versterken. De omvang van de vloot is met 450 zeilschepen enorm. Jaarlijks komen zo’n 380.000 mensen in contact met varend cultureel erfgoed. Er omheen hangen ambachten als zeilen- en mastenmakers. Tegenwoordig is alles hightech, maar dit is langzaam. Het is prachtig, het heeft bestaansrecht en dat is mooi.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: de Stentor, alleen voor abonnees